Gündem
06 Tem 2019 09:56 Son Güncelleme: 06 Tem 2019 10:42

Akupunkturu Türkiye'ye getiren doktor vefat etti!

Türkiye’de akupunkturun kurumsallaşmasına vesile olan ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk Göğüs-İç Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Nüzhet Ziyal 97 yaşında vefat etti. Ziyal, aynı zamanda Türkiye’de hizmet veren en yaşlı hekim unvanına sahipti.

Bilimsel anlamda Akupunkturu ülkemize ilk getiren doktor olan Nüzhet Ziyal, 97 yaşında vefat etti.

Tedavi gördüğü Ataşehir Memorial Hastanesinde vefat eden akupunkturun Türkiye’deki duayeni 1922 doğumlu Dr. Nüzhet Ziyal aynı zamanda Türkiye’de hizmet veren en yaşlı hekim unvanına sahipti. Dr. Nüzhet Ziyal’e geçen sene, Türkiye’de hizmet veren en yaşlı hekim ve akupunktur ilmine yaptığı katkılar sebebiyle öğrencileri tarafından bir saygı günü düzenlenmişti.

İLK GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI
Göğüs-İç Hastalıkları Uzmanı, Akupunktur Derneği Başkanı, Sağlık Bakanlığı Akupunktur Bilimi Kurul Üyesi, Yeditepe Üniversitesi Akupunktur Kurs öğretim Üyesi, Dünya Akupunktur Birliği (WAFS) Komite Üyesi, Japonya - İngiltere - Fransa - Almanya Dernekleri Üyesi olarak ulusal ve uluslararası birçok derneğin üyesi ve yöneticisi olan Dr. Nüzhet Ziyal İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Türkiye’de Göğüs ve İç Hastalıkları uzmanlığı ihtisasını ilk yapan kişi olarak 1952’de uzman olmuş ve Süreyyapaşa Sanatoryumu’nun ilk astım kliniği şefliği yapmıştı.

AKUPUNKTURU TÜRKİYE’YE GETİREN HEKİM
Bilimsel anlamda Akupunkturu ülkemize ilk getiren doktor olan Ziyal, Akupunktur öğrenimine Japonya ve Çin’de başlamış, defalarca bu ülkelerde eğitim için bulunmuş, ardından Almanya akupunktur derneği üyeliğine kabul edilmişti. Yazıları Alman dergilerinde yayınlanmış, Dr. Kampik ve Dr. Richter ile çalışmıştı. Duesseldorf Kongresinde bildiri sunmuş ve Stockholm Dünya kongresinde  şeref madalyası almıştı. Uluslar arası birçok eğitim alan usta doktorun yayınlanmış birçok makalesi vardı.