CineRadar
17 Ağu 2012 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:02

AKSİYON SİNEMASININ EFSANELERİ AYNI FİLMDE!

ABD başkanı vampirleri avlarken Expendables ekibi öldürülen dostlarının intikamını almak için savaşıyor! İşte haftanın filmleri...

Dört yeni filmin gösterime girdiği sakin bir vizyon haftasına hoş geldiniz. Macerasever izleyicilerin hoşuna gidecek türden iki büyük bütçeli yapımı izleme şansımız var bu hafta… Vampir Avcısı: Abraham Lincoln ve Cehennem Melekleri 2…

Eğer iki filmde de megafonla bağırarak yapılan Amerikan propagandasına kulaklarınızı tıkayabilirseniz eğlenmeniz garanti ancak bu hafta tek bir filmi görme imkanınız varsa seçiminiz 80’ler aksiyon Karnavalı’na dönüşmüş olan Cehennem Melekleri 2’den yana kullanın derim.

Özellikle kız çocukları düşünülerek yapılmış Tinker Bell: Gizemli Kanatlar’da ailelerin seçimi olabilir. Haftanın filmlerine daha yakından bakmak isterseniz, yazının devamına buyurun.

Cehennem Melekleri 2 /The Expendables 2 / Aksiyon / 102 dk



Yönetmen: Simon West

Oyuncular: Sylvester Stallone, Liam Hemsworth, Arnold Schwarzenegger, Jet Li


Özet: Cehennem Melekleri Barney Ross liderliğinde yeniden bir araya geliyorlar; fakat bu sefer mesele biraz kişisel. Zira basit bir hesaplaşma, aralarından birinin öldürülmesiyle sonuçlanınca, intikam almak kaçınılmaz olacak. İkinci filmde yönetmen koltuğuna Stallone yerine Simon West otururken, senaryoda Dave Callaham ve Sylvester Stallone’nin imzası var.  

Bu tür aksiyon filmlerinin konusu, tıpkı bilgisayar oyunlarında olduğu gibi, çatışma ortamını yaratmak için sunulan bir bahaneden ibarettir. Kahramanlarımız bu defa ekibe yeni katılan çaylak ama yetenekli keskin nişancı Bill the Kid (Liam Hemsworth)’i de alarak Rusların zamanında Arnavutluk dağlarına sakladığı plütonyumun yanlış ellere geçmesini önlemeye çalışıyorlar. Burada ekibin başı Barney Ross (Slyvester Stallone) ile Bill the Kid arasında bir tür baba-oğul ilişkisi kuruluyor ancak 80’lerin en şık tekmelerini atan Jean Claude Van Damme, Geri Çekilmek Yok Teslim Olmak Yok filmindekine benzer bir kötü adam Vilain rolünde araya giriyor ve bu bağı koparıyor. Sonrası, hem intikam hem de plütonyumu geri almak.

Eskiler partiye yine yenileri çağırmışlar. Jason Statham’ın rolü büyüyor, karakteri derinleşiyor. Muhtemelen devam filmlerinin asıl kahramanı haline gelecek. Çekim tarihleri uyuşmayan Jet Li filmin başında görünüp, numarasını yaptıktan sonra kayboluyor ve yerini Maggie karakterini oynayan Nan Yu’ya bırakıyor. Terry Crews, Randy Couture, Scott Adkins’ de tayfanın geri kalanını oluşturuyor.

Cehennem Melekleri 2 fikir ve uygulamada ilk filme göre daha iyi işlenmiş bir maden. Artık “acaba tutar mı” endişesini üzerinden atan Bruce Willis ve Arnold Schwarzenegger sadece çene çalmıyor aksiyona da katılıyorlar. Beyazperdede yarattıkları imajlarla dalga geçmeyi de ihmal etmiyorlar.  

Elbette, kusurları olan bir film bu… Kadınlar sevmeyecek çünkü eskiden de sevmezlerdi. Tüm bu zeka yoksunu aksiyon bizim gibi, ’büyümeyen çocuklar’ için. Bu defa Amerikan propagandasına kulaklarımızı tıkamak zorunda da kalmıyoruz çünkü çatışmanın gürültüsünden zaten kulaklar sağır!

Cehennem Melekleri 2 ile artık uzun yıllar sürecek bir aksiyon serisine kavuştuğumuzu düşünüyorum. Yeni nesil aksiyona odaklanırken biz eskiler de o yıllara/filmlere yapılan göndermelerin tadını çıkartarak izleyeceğiz. Sly bir maestroya dönüşerek şovuna devam ediyor. Kaçırmayın!

Vampir Avcısı: Abraham Lincoln/A.L.: Vampire Hunter / Fantastik / 110 dk



Yönetmen: Timur Bekmambetov

Oyuncular: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winstead, Rufus Sewell, Marton Csokas, Jimmi Simpson, Joseph Mawle, Robin McLeavy, Erin Wasson

Özet: 19yy.’da Avrupa’yı neredeyse vampirlerin işgali altındadır. Abraham’ın ailesi vatanlarından yeni dünya topraklarına vampirin zulmünden kaçarak gelmiştir. Fakat kısa sürede Abraham buradada ailesini vampirler yüzünden kaybedecektir. İntikam yemini eden Abraham büyük oynar ve Amerika topraklarına başkan seçilir. 11 Güney Eyaleti ile Washington yönetimi arasında çıkan İç Savaş, vampirler ve insanlar arasındaki geçen iktidar mücadelesine dönüşecektir. Lincoln, vampirlerin kökünü kurutmaya kararlıdır...

Vampir Avcısı: Abraham Lincoln, zeka düzeyi, içerdiği hamasi milliyetçilik ve kronolojik ancak kopuk anlatımıyla tam bir lise piyesi… Beni asıl şaşırtan Tim Burton’u bu filmde yapımcı olarak görmek oldu.

Oyunculuklar filmin sığ duygusallığına hizmet edecek düzeyde. Yeterli ancak herhangi bir derinlik içermiyor. Zaten hikaye iyice karikatürleştirilmiş bir Lincoln karakterine o kadar uzaktan bakıyor ki Benjamin Walker’ın bu rolde bir karakter derinliği yaratması mümkün olmuyor. Fizik olarak role uygunluğundan ve Liam Neeson’a ne kadar benzediğinden bahsedebiliriz

Vampir Avcısı’nın oyalayıcı olduğu, bazı çok sıkı aksiyon sekansları içerdiği muhakkak ancak vampir mitine hiç saygı duymayan yaklaşımı yüzünden bu sahneler bile ağızda kekremsi bir tat bırakıyor. Gümüş mermilerle öldürülen vampirlerden bahsediyorum!

Masters of Horrors serisinin The Washingtonians bölümünde George Washington’ da bir yamyam olarak tasvir edilir ancak oradaki gibi karanlık, gotik bir yaklaşımdan söz edemiyoruz. Lincoln ömrü boyunca vampirlere göz açtırmıyor ve günümüzden bir sahneyle anlıyoruz ki bütün Amerikan başkanları bu misyonu devralmış durumda... ABD’de artık bir iç savaş olmadığına göre bu kökü kurutulamayasıca vampirler şimdi neredeler acep? Irak, Suriye, İran?

Kuzey-Güney iç savaşı,  kölelik karşıtı kuzeyliler ve vampir sevici güneyliler önermesine hapsedildiği için senaryoyu tümden boşverip aksiyona odaklanmak en iyisi...

Vampir Avcısı: Abraham Lincoln alt metinlerine aldırmadan izleyebileceğiniz sıkı bir CGI aksiyon ancak bu CGI karnavalı çoğu zaman aksiyonu kaçırmanıza yol açacak bir hız kazandırıyor filme, hatta filmden çok bir animasyon benzetmesi dahi yapılabilir Vampir Avcısı için. Binbir türlü 3D numarası da içeriyor ancak benim gözlerimin artık çok alıştığı türden bir "seyret-unut" filmi bu. Eğlenmek için izlenebilir ancak çok fazla bir beklentiniz olmasın.

Tinker Bell: Gizemli Kanatlar / Tinker Bell: Secret of the Wings / Animasyon / 75 dk



Yönetmen: Bradley Raymond

Seslendirenler: Timothy Dalton, Lucy Liu, Megan Hilty, Anjelica Huston, Matt Lanter, Jesse McCartney, Mae Whitman, Raven-Symoné, Debby Ryan, Lucy Hale


Özet: Disney’in Faries bünyesinde 3D olarak tasarlanan ilk film olma özelliğini taşıyan Tinkerbell: Gizemli Kanatlar, Tinker Bell ve peri arkadaşlarıyla birlikte izleyicisini Kış Ormanı’nın büyülü dünyasında bir yolculuğa çıkartıyor. Burada merak ve macera duygusuyla Tinker Bell, inanılmaz bir keşifte bulunuyor ve dünyasını önlenemez bir şekilde değiştirecek bir sırrı gün yüzüne çıkartıyor.

Disney – Pixar işbirliğiyle üretilen Tinker Bell: Gizemli Kanatlar’ın animasyon kalitesi tartışılmaz ancak içerik olarak alışık olduğumuz Disney animasyonlarından farkı yok.

Hiçbir insan karakterin yer almadığı, tüm olayın ‘yaz perileri’ ile ‘kış perileri’ arasında geçen macerada ‘kötü’ olarak kurgulanmış hiçbir karakter yok. Tüm çatışma kolaylıkla telafi edilecek hatalar yüzünden oluşuyor ki izleyici kitlesi 5-9 yaş arası kız çocukları olan filmin buralarına da takılmamak lazım. Çocuklar için, arkadaşlık-dostluk ve sevgi üzerine olumlu mesajları olan kısa ama eğlenceli bir seyirlik.

360 / 360 / Dram, Romantik / 110 dk



Yönetmen: Fernando Meirelles

Oyuncular: Jude Law, Rachel Weisz, Anthony Hopkins, Ben Foster, Moritz Bleibtreu, Jamel Debbouze, Mark Ivanir, Peter Morgan, Tereza Srbova, Gabriela Marcinkova


Özet: Farklı şehirlerde, farklı yaşamlar süren insanların hayatlarını, 21.yy.’a özgü, heyecanlı bir aşk hikayesi çevresinde kurgulayan filmin yönetmenliğini Tanrılar Şehri ve Körlük filmleriyle tanıdığımız Fernando Meirelles üstleniyor.

twitter.com/murattolga