Politika
17 Nis 2020 11:48 Son Güncelleme: 17 Nis 2020 17:00

Akşener: Gamze Pala'nın katili 9 yıl sonra çıkacak

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni infaz yasasıyla birlikte Gamze Pala'nın katilinin 9 yıl sonra yeniden dışarı çıkabileceğini söyleyerek tepki gösterdi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gazeteci İsmail Küçükkaya'nın Fox Tv'de sunduğu Çalar Saat programında Meclis'ten geçen infaz paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yasada kadının eş üzerinden tanımlandığına dikkati çeken Akşener, daha önce bu tanım için verdikleri önerilerin geri çevrildiğini hatırlatarak, AKP İlçe Başkan Yardımcısı Gamze Pala cinayetini hatırlattı.

Akşener, Başından itibaren en net tavrı koyan biziz. Hangi çalışmayı yaptıysanız, ille de bizim bunun içinde yer almamızı istiyorsanız açık seçik getirip bunu kamuoyunda paylaşın. Biz eleştirilerimizi iletelim sonra Meclis'te görülsün dedik. 

Hukuk sisteminin özelliği razılık rıza sistemidir
Kadın kısmıyla ilgili ben bir Tweet attım. Ben çok lince uğradım ama bu kadar çirkin olmadı. Ak Parti trolleri devreye girerek ölmüş anama sövüldü. Bu çok enteresan bir vaka analizi oldu benim açımdan. Hukuk sisteminin özelliği razılık rıza sistemidir. İnfaz yasasında böyle bir durum olmadı. Şeffaflık olmadı. En küçük bir itiraza çirkin bir tavır konuldu. Kadın konusunda özel bir dikkati olan siyasetçiyim. Bütün ceza kanununda eş üzerinden düzenlenmiştir kadın konusu. Bir kadına bağı olmayan bir erkek şiddet uyguladığı zaman bir erkeğin bir erkeğe uyguladığı şiddet gibi normal bir şiddet vakası gibi uygulanır. Biz yalvar yakar kadın densin diye sunduk. Reddedildi. 

Bizler sizler çalışırken telef oluyor
(Rüşvet konusu) Dolandırıcılar aldığı parayı iade etsin dedik reddedildi. Bir yıl yatıyor ilgili kişi bir milyon kişiyi cebine koyuyor. Bizler sizler çalışırken telef oluyor. Bir yıl hapis yatıp 1 milyon kazanabilme ihtimali günahtır. Meslek haline getirilen suçlar diye bir ifade var. Bu insanlar da infaz yasasından faydalandılar.

Bu bir bumerangtır, döner herkesi vurur
(Yasada kadına şiddet) Rize'de fındıklı Ak Parti İlçe Başkan yardımcısı cinayete kurban gitti. Bu ne olacak? Allah rahmet eylesin. Katil kasten öldürme suçundan yargılanacak. Yeni düzenlemede Gamze katilin eşi olmadığı için kadın olması ağırlaştırılma sebebi olmayacak. Bu katil ağırlaştırma cezası alamayacak. Müebbet hapis cezası alacak 36 yıl ceza alıp 30 yıl yapmak yerine yeni düzenleme ile 10 yıl yatıp son bir yıl denetimli serbestlik olduğu için bu katil 9 yıl sonra aramızda olacak. Biz eş tanımı yerine kadın tanımı yapmış olsaydık bu kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alacaktı. Bu bir zihniyet meselesi. Biz kadın konusunda hassas olan erkeklerle kadı konusunda mücadele eden kadınlarımız biz ilk AK Partili Rize Belediye Başkanı açılım süreci söz konusu olduğunda açılıma maçılıma gerek yok her bir Karadenizli bir Kürt kadını ikinci eş aldın bu problem bitsin dedi. Bir Allah'ın kulu çıkıp sen ne diyorsun denmedi. İki samsun il başkan yardımcısı, daha sonra bunu bir müftü daha sonra bir müftü bu sözü tekrarladılar ' Başı açık kadın perdesiz eve benzer.' 

Erdoğan'a seslenmek istiyorum. Bu Gamze Pala isimli, kızımız partiliniz. Gerekçe ne? Gerekçe platonik olarak arkadaş aşık olmuş ama kız reddetmiş. Ama o nasıl bir zihniyettir ki o kişi reddedilmeyi kendine hakaret olarak algılıyor. Bunun hukuki olarak sıkılaştırılması lazımdı. Bizim verdiğimiz önerge reddedildi. Bu bir bumerangtır, döner herkesi vurur. 

Erdoğan, çirkin bir zihniyet tarafından kontrol altında tutuluyor izlenimi
(İstanbul Sözleşmesi'ni savunan Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM)yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar' yapılan eleştiriler) Sayın Erdoğan'ın, her şeyin hakimi, tırnak içinde karizma lider diye kabul edilen Erdoğan'ın kızının İstanbul Sözleşmesi üzerinden inanılmaz çirkin suçlamalarla karşı karşıya kaldılar yapacakları hiç bir şey olmadı. Sayın Erdoğan böyle çirkin bir zihniyet tarafından kontrol altında tutuluyor gibi bizlerde bir izlenim oluşuyor."