Gündem
26 Mayıs 2011 08:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:23

AKŞAM'DAN BOMBA İDDİA! PKK'NIN ÖLÜM LİSTESİNİN ŞİFRESİ KCK ABLUKASI MI?

Türkiye, PKK'nın 5 kişilik suikast listesini konuşuyor. Yazarlar Emre Uslu ile Önder Aytaç'ın bulunduğu bu isimleri PKK neden hedef aldı?

Listenin şifresi KCK ablukası
Türkiye, PKK’nın 5 kişilik suikast listesini konuşuyor. Peki, terör örgütü neden bu isimleri hedef aldı? Ortak nokta KCK. Hedefteki isimler istihbarat kökenli; 4’ü ABD’de iyi bir eğitim aldı. Kimi kalemi, kimi aktif göreviyle PKK’nın şehir için bel bağladığı KCK’ya vurulan darbede rol oynadı

Devrim TOSUNOĞLU/AKŞAM
AKŞAM duyurdu, Türkiye terör örgütü PKK’nın 15 Haziran sonrası için planladığı kaos tuzağını konuşuyor... AKŞAM’ın dünkü ’İşte PKK’nın suikast listesi’ manşetinde, Kandil’de eğitim gördükten sonra yakalanan teröristin itirafları vardı. R.K.’nın (21) sorgusu, örgütün suikast listesini göz önüne serdi. O listede yazarlar Emre Uslu, Önder Aytaç ile Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Batman Emniyet Müdür Yardımcısı Samih Teymur ve Eğitim Daire Başkanlığı’nda görevli Emniyet Müdürü Fatih Balcı yer aldı.

KCK’YA ’EĞİTİMLİ’ DARBE
Peki neden özellikle bu 5 isim örgütün hedefi oldu? Listedeki 5’linin 3 temel ortak özelliği var: 1-İstihbarat kökenliler, 2- 4’ü ABD’de eğitim aldı, 3-Kimi kalemi kimi de kendisi ve yetiştirdiği isimlerle KCK’ya vurulan darbede önemli rol oynadı. KCK’ya yönelik operasyonlarda Sağlam, Teymur gibi müdürler etkin görev aldı. Emniyet Amiri Balcı, terörle mücadele eden polislerin eğitiminde yer aldı. Eski polis şefi Uslu ve Polis Akademisi Dekan Yardımcılığı yapan Aytaç ise kaleme aldıkları yazılarla KCK’nın yapılanmasını deşifre etti, saldırı planlarını duyurdu.

ÖRGÜT İÇİN KİLİT ÖNEMDE
Uzmanlar, bu isimlerin hedef seçilmesinde PKK’nın eylemsizlik sürecinde sigorta gibi gördüğü KCK’yı deşifre edip kilit isimlerin cezaevine girmelerine neden olmalarına bağlıyor. Örgütün İmralı’daki lideri Abdullah Öcalan da, mart ayında avukatlarıyla yaptığı görüşmede KCK üzerinden tehdit savurmuştu. Öcalan, ’Kürtlerin statüsü anayasal güvenceye alınmazsa, KCK’nın devreye gireceğini’ söylemişti.

FBI AKADEMİSİ MEZUNU
Batman Emniyet Müdür Yardımcısı ve Projeler Genel Koordinatörü Dr. Samih Teymur, Ankara Terörle Mücadele’de görevliyken 1999’da ABD’ye gitti. 2001’de FBI Akademisi’nden mezun oldu. 2002’de Kuzey Teksas Üniversitesi’nde Güvenlik Bilimleri masterine başladı. Aynı üniversitede, Türk Polis Çalışmaları Enstitüsü’nü kurdu. 186 Türk polisin master ve doktora yapmasını sağladı. 2008’de döndü. Teymur gibi ABD’den doktoralı polislerden 100’ü Doğu’da çalışıyor. Ezber bozan polislerden olan Teymur, geçen pazartesi günü Kürtçe yayın yapan TRT 6’ya konuk oldu.

KALEMLE VURDU
YAZAR Önder Aytaç Polis Akademisi Dekan Yardımcılığı görevinde bulundu. Polisin en yakından tanıdığı isimlerden biri. Televizyonlarda yaptığı yorumlar ve köşe yazılarında PKK, KCK ve Ergenekon’la ilgili çarpıcı detaylar verdi. KCK davasının fikir babası olarak lanse edilip hedef gösterildi.

POLİSE EĞİTİM VERİYOR
EĞİTİM Daire Başkanlığı’nda görevli Emniyet Amiri Fatih Balcı, KCK’ya psikolojik darbenin vurulmasında önemli role sahip isimlerden. Amerika’da master yaptı. Balcı’nın emniyet teşkilat içi hizmetleriyle ilgili birçok çalışması var.
Doğu’da görevli polisin eğitimine ilişkin seminerlere katılıyor.

BÖLGE HALKINI KAZANDI
Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, kentte 2009’da göreve başladı. İstihbarat kökenli başarılı bir polis şefi. Sağlam, KCK operasyonu sonrası gözaltına alınan yöneticilere takılan kelepçe sırasında da görevi başındaydı. Hazırlattığı projeler, kurduğu sıcak ve iyi ilişkilerle kısa sürede bölge halkının gönlüne girmeyi başardı. Halkla bire bir temas kurup polisin kötü algısını gidermede büyük aşama kaydetti.
KİMSEDEN KORKUMUZ YOK: Sağlam AKŞAM’a yaptığı açıklamada, ’Biz polisiz, bizim kimseden korkumuz yok. Korksaydık bu görevi yapmazdık. Görevimiz gereği bu tür tehditlere alışığız, önemsemiyoruz’ dedi.

SALDIRILARI YAZDI
KÖŞE yazarı Emre Uslu da eski bir polis şefi. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nda Başkomiser olarak görev yaparken 2001’de burslu olarak ABD’ye gitti. 8 yıl sonra döndü ve meslekten ayrıldı. Ergenekon ve KCK soruşturmasıyla ilgili çok çarpıcı yazılara imza attı. PKK’nın Kastamonu saldırısını önceden tahmin etmişti. Uslu, dün İstanbul Emniyeti tarafından suikast planına ilişkin bilgilendirildi.

Çifte silahlı, korumalı yaşam
LİSTEDEKİ isimlerden yazar Önder Aytaç, Öcalan’la ilgili olarak yaptığı açıklamadan sonra tehditler aldığını söyledi. Aytaç şöyle konuştu: ’Demek ki önemli noktalara parmak basmışız. Bu ülkede kırılma noktalarından biri 12 Eylül’dü, ikincisi ise 12 Haziran. Allah’ın verdiği canı Allah alır. Arkadaşlar canla başla çalışıyor. Konvoya yönelik gerçekleştirilen saldırıyı iyi değerlendirmek gerekir. Terörden beslenenler bu yapının devamını istiyor.’
Aytaç CNN Türk’te katıldığı programda ise ’Kamuoyunu aydınlatmak için adım atıyorum, demek ki başarılı olmuşum’ dedi. Tehditler aldığını da söyleyen Aytaç şöyle devam etti: ’Zaman zaman gelmiş olan elektronik postalar var ama bu konuda güvenlik güçlerine, polise, MİT’e Hakan Fidan’a, askerin içindeki arkadaşlara çok teşekkür etmiş olmam gerekiyor. Araba plakasını vermiş olduğunuz zaman 5 dakika içinde geri dönmek, herhangi bir eşkali ifade ettiğinizde o eşkale benzer 3-4 kişiyi yakalamış olma gibi. İki tabanca verildi. Çevremdeki güvenlik önlemleri de artırıldı.’
Aytaç, terör örgütünün ’KCK davasının fikir babası’ suçlaması için de şunları söyledi: KCK ile ilgili fikir babalığı çok kastı aşan bir söylem. ’Bunun isim babası olmak ister miydiniz?’ diye sorarsanız evet,  Doğu’daki Kürt halkının daha özgür olması bakımından, KCK’nın altında inim inim inlememesi açısından böylesi bir yapının içinde beyin yapanlardan birisi olmayı evet isterdim ama değilim. Keşke olmuş olsaydım.

KONTROL DIŞI BİR GRUP MU VAR?
TERÖRÜN hedefinde olmasını ’tuhaf’ olarak  değerlendiren yazar Emre Uslu şöyle konuştu: Daha önce de tehdit edilmiştim. Öcalan’ın avukatlarından Mahmut Alınak’la görüştüm. Alınak, Öcalan ile 1 saati aşkın görüşme yaptı. 5 dakikalık bölümü benle ilgiliydi. Neden ismimin geçtiğini sordurmuştum. Alınak, ’Öcalan ile konuştuğunu ismimin yanlışlıkla geçtiğini’ söylemiş. Bu görüşmeler avukat tutanaklarında olması gerekirken açıklanmadı. O zaman tuhaf bir durum var. Öcalan’a rağmen bir grup hareket ediyor.
KORKUYORUM, ENDİŞE EDİYORUM: Avukat görüşmeleri deklare edilecekti. Bu görüşmeler manüple edilmiş olabilir. Korkuyorum, endişe duyuyorum. Öcalan’a rağmen tehdit devam ediyorsa örgüt içindeki Ergenekon yapılanmasına bakmak gerekiyor. Odatv tarafından hedef haline getirildik. Hakkımdaki yazılar beni hedef haline getirdi. Arabamın plakası ve adresimi yayınladılar.  
PKK’NIN HEDEFİ YENİ ANAYASA: Uslu, şöyle devam etti: Ortada derin devlet var. Kollarının nerelere uzandığını bilmiyoruz. Bir kolunun PKK içinde olduğunu biliyoruz. Örgütün eylem tarihi olarak 15 Haziran’ı seçmesi, hedeflerinin seçimlerden sonra yapılacak yeni anayasa olduğunu gösteriyor.

Şehir yolu kapalı yeni hedef polis
SEÇİM sürecini baltalamak isteyen terör örgütünün planları tek tek deşifre oluyor. Ses getirmek için metropollerde eylem yapmak isteyen örgütü üyeleri, daha kente girişte yakalanıyor. Polis ve jandarma örgüte ağır darbe vuruyor. Kırsaldan şehre inmeye çalışan, şehir yapılanması KCK’nın da darbe yemesiyle köşeye sıkışan örgüt, hedefe polisi koydu. Teröristler, teknik takibe takılan konuşmalarda da, polisin daha çok üzerlerine geldiğini belirtiyor, ’Madem öyle, polise daha çok saldıralım’ diyor. Seçim irtibat bürolarına saldırmak da örgütün son stratejisi. İstihbarat birimleri alarmda. Türkiye’nin dört bir yanında düğmeye basan asker ve polis PKK’lıları adım adım izliyor.

7 kişi tutuklandı
ESKİŞEHİR’de KCK’ya yönelik operasyonda gözaltına alınan BDP Eskişehir İl Başkan Yardımcısı İ.A. ile 6 üniversite öğrencisi ’terör örgütü üyeliğinden’ tutuklandı.