Polemik & Kulis
11 Oca 2013 15:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:37

AKŞAM, SHOW TV VE SKYTURK BU HALE NEDEN GELDİ? SEBEBİ TURKCELL Mİ? BİR ÇÖKÜŞÜN PERDE ARKASI!

Çalışanlar perişan,maaşlar ödenmiyor, diziler bir bir yayından kalkıyor, yapımcılar teminat istiyor. Peki bu durumun gerçek sebebi ne? KESKİN KALEM'den çarpıcı yazı...

Show Tv’de ödenmeyen maaşlar ve ek ücretler çalışanları çok zor duruma soktu. Eylul ayından bu yana mesai,bayram ve yılbaşı primlerini alamayan çalışanlar Aralık maaşlarını yarım aldılar, Ocak maaşlarıda hala ödenmedi...

Çalışanlar yönetim kademesinden de kendi birim müdürlerinden de durumun düzelip düzelmeyeceğine dair bir açıklama alamıyor.Yani kimse kendisine bir yol haritası çizemiyor.

Show Tv, Sky Turk ve Akşam Gazetesi çalışanları yeni yıla parasız ve mutsuz girerken Aralık ayının son günlerinde yüzlerce personelin servisini yapan şirket de yüzbinlere ulaşan alacaklarını tahsil edemeyince işi bıraktı. Apar topar farklı bir firma ayarlandı.Show Tv’nın ulaştırma işini üstlenen taşeron firma da alacağını tahsil edemediği için elemanlarına dört aydır ödeme yapamıyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bugüne kadar ortalıkta hiç görülmeyen yöneticiler personel yemekhanesinde sıkca görülmeye başlandı. Bunun nedenlerinin başında Acun Medya’nın işlettiği ve transferlerinin ardından kapanan Ekran Cafe isimli alakart restaurant. Acun Medya tarafından işletilen 4 kafeteryanın bir başka işletmeciye bir türlu devir olamaması yuzünden hem çalışanlar mağdur olurken hem de üst düzey yöneticilerin personel yemekhanesine muhtaç kaldıkları ortada..Geçtiğimiz günlerde Zeynep Karamehmet Gönenç de yemekhanede çorba kaşıklayanların arasındaydı.

Peki bu üç yayın organını bu duruma ne düşürdü?

Yönetim emeğinin karşılığını veremediği personele hak ettkleri açıklamayı yapmayınca şirket içinde ve dışında bir çok dedikodu da aldı başını gidiyor. Bunlardan en çarpıcısı yurtdışı çıkış yasağı bulunan Mehmet Emin Karamehmet’in aldığı özel izin ile yanına Genel Müdür Serdar Çaloğlu’nu da alarak Amerika’ya gittiği ve Fetullah Gülen ile görüştüğü iddiasıydı.

Bu iddia gerçekten çok çarpıcıydı ancak imkansızdı çünkü Mehmet Emin Karamehmet Pamukbank davasının Yargıtay tarafından bozulması ve İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden görülmesi üzerine tekrardan yargılanıyor ve önümüzdeki bir kaç ay içinde 6 ila 12 yıl arasında hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Dolayısıyla bu memlekette hiç bir makam 70’ine merdiven dayayan ve hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılan bir kişiye kim olursa olsun izin vermez ve yurt dışı çıkış yasağını kaldırmaz bu riske girmez...

İkinci bir dedikodu da doğruluk payı olabilecek bir iddia ; yaklaşık üç yıldır Turkcell’deki ortaklarıyla sorun yaşayan Çukurova Grubu’nun uzun bir süredir Turkcell’den kendi yayın organlarına fazladan ilan ve reklam veremiyor olması...Bunun nedeni ortakları Tellasonaria ve Altimo’nun işi sıkı tutması.

Karamehmet’in yeni SPK Başkanı tarafından yakında azledilmesi beklenen mevcut Yönetim Kurulu’na tavassutla kendi medya şirketlerine fazladan para kazandırmasının önüne geçilmesinin de krize neden olduğu iddia ediliyor..

Eskiden diğer televizyonlardan dakika olarak çok daha fazla reklam verdikleri Show Tv’de Turkcell reklamları azalınca kaynağın kesildiği öne sürülüyor.

Öte yandan her ne kadar T Medya üzerinden Turkcell bir takım ödemeler yapsa da hem Turkcell T medya ilişkisi itilaflı hemde itilafın çözülmesine ilişkin kullanılan yöntemin de yetkililerin dikkatini çekecek türden olduğu iddia ediliyor.
Çukurova Gurubu’nun İngiltere’de Turkcell ortağı Rus Altimo ile olan davayı da kesin kazanacağını söylemesine rağmen bu davayı kazansa da kazanmasa da değişen bir şey olmayacağı söyleniyor: Bunun nedeni de tazminat ödemeye mahkum olduğu İsveç’li ortağı Tellesonaria’nın bu olası alacağa şerh koymuş olması. Yani Karamehmet İngiltere’deki davayı kazansa bile hisseleri yada karşılığını Tellasonaria’ya ödemek zorunda.
TellaSonaria ve Altimo’nun bastırmaları sonucunda Turkcell’den Çukurova gurubuna direk çıkışlarda kesilmiş durumda.
Bu arada Karamehmet’in Çin ile bağlantıları sayesinde önümüzdeki günlerde genellikle 1 milyoncu dükkanlarının getirttiği türden eşyaları Türkiye’ye getirerek finansal rahatlama sağlamayı planladıkları da ortalıkta dolaşan iddialar arasında...

KESKİN KALEM