Televizyon
31 Ara 2013 10:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:51

Akşam hangi deneyimli ismi kadrosuna kattı? (Medyaradar- Özel)

Türk medyasında terör ve savaş konusunda yıllarca özel haberlere imza atan isim Akşam'a geçti..

Türk medyasında terör ve savaş konusunda yıllarca özel haberlere imza atan ve birçok ödül alan gazeteci yazar Erdal Şimşek, bomba bir haberle Akşam gazetesinde yeni işine başladı..
 
İki yıl önce Barzani ailesi medyasının Ankara temsilciliğini yapan Şimşek, Akşam gazetesi ile Türk medyasına yeniden döndü. Ergenekon-PKK ilişkileri ile ilgili yaptığı haberlerle dikkati çeken Şimşek, Akşam gazetesindeki ilk haberi ile Paralel Devlet Yapılanması’nın darbe teşebbüsünü tüm detayları ile deşifre etti.
 
İşte Erdal Şimşek’in 17 Aralık operasyonunun devamı olan ikinci tutuklama teşebbüsünün yer aldığı darbe girişimini deşifre ettiği haberi:
 
42 ilde ‘cadı avı’ son anda engellendi 
 
Başbakana sunulan istihbarat raporunda, devlet içindeki paralel yapının planı detaylarıyla yer aldı. Operasyon engellenmeseydi, 25 Aralık’ta itibarsızlaştırma kampanyası başlayacaktı. 
 
DEVLET içindeki paralel yapılanmanın, 17 Aralık’ta gerçekleştirdiği “darbe” girişiminin kodları çözülüyor. Derin operasyonu mercek altına alan istihbarat raporu, hükümetin zamanında refleks göstererek ikinci dalgasını engellediği girişimin, kamuoyuna yansıyandan çok daha büyük çaplı bir “yıkım” hedeflediğini ortaya çıkardı. Başbakanlık’a sunulan raporda, kolluk ve yargıdaki paralel yapının, 25 Aralık tarihinden itibaren art arda gelen ve aralarında İzmir, Kayseri, Isparta, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın da bulunduğu 42 ili kapsayan operasyonlar için harekete geçtiği net ifadelerle belirtildi. 
 
HAZIRLIK 2010’DA BAŞLAMIŞ
Savcı Muammer Akkaş’ın talimatını verdiği ikinci dalga operasyon gerçekleşseydi, aralarında AK Partili birçok belediye ve il başkanı, 2023 Türkiye vizyonunu oluşturan prestij projeleri yürüten işadamları, sanayiciler, ticaret ve sanayi odası başkanları ile bazı Kürt aşiretlerin önde gelen isimlerinin gözaltına alınıp tutuklandağı bir “cadı avı” başlatılacaktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın masasındaki istihbarat raporunda, paralel yapılanmanın derin operasyonlara yönelik planlamasının 2010 yılında hazırlandığı, bu çerçevede hedef olarak belirlenen belediye başkanı, il başkanı, işadamı, sanayi ve ticaret odası başkanlarının yakın takibinin sağlanması için “suikast” söylenti ve ihbarlarının devreye sokulduğu ve “koruma tahsisi” sağlanarak paralel yapıya bağlı polislerin “yakın koruma” olarak görevlendirildiği vurgulandı. 
 
150 BELEDİYE BAŞKANI YAKIN KORUMADA!
Bu yöntemle 150 civarında belediye başkanına koruma tahsis edildiği ifade edilen raporda, yakın korumalar kanalıyla, dost meclislerindeki sohbetlerden bile cümleler cımbızlanarak, süreç içinde kullanılmak üzere bir havuzda toplandığı, aynı kumpasın bazı işadamları, sanayi ve ticaret odaları başkanları ve AK Partili il başkanları için kurulduğu kaydedildi. 
 
27 İLDE PARALEL YAPININ HÜCRE ŞUBELERİ 
Raporda, havuzda toplanan bu verilerin Emniyet istihbaratın datalarında değil, paralel yapılanmanın şube evlerinde biriktirildiği, bu amaçla ülke genelinde 27 ilde paralel şube oluşturulduğu da ifade edildi. Operasyonlarda, yolsuzluk ve rüşvetin yanı sıra itibarsızlaştırma amaçlı suçlamaların da eklemlenmesinin planlandığı, bunlar arasında “kadın ticareti, uyuşturucu, insan ve tarihi eser kaçakçılığı” gibi suçlamaların da yer alacağı belirtildi. 
 
İLLEGAL YAPIDA 2 BİN RÜTBELİ POLİS
 
Raporda ayrıca, devlet içindeki illegal yapılanmanın 2 bin rütbeli polis, yüzlerce yargı mensubu, bürokrat, bankacı, akademisyen ve medya kanadına ilişkin bir teşkilata sahip olduğu ve örgütün kendi arasında şifreli iletişim kurduğu da vurgulandı. Yargıdaki yapılanmaya HSYK’daki bir grubun destek verdiği de belirtildi. Derin operasyonun ardından istihbarat birimleri tarafından hazırlanan rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
 
KORUMA DEĞİL, TARASSUT
 
TÜRKİYE genelinde 2010 yılında itibaren “suikast” söylentileri ve ihbarları nedeniyle 150 civarında belediye başkanına polis koruması tahsis edilmiştir. Bu polisler, belediye başkanlarını korumadan çok adeta tarassut altına almışlardır. Başkanların ikili görüşmelerinde bile “can güvenliği” bahanesi ile bulunan korumalar, dost meclislerindeki sohbetlerden bile bazı cümleler çıkartarak, bir havuzda toplanmasını sağlamışlardır. Aynı kumpası bazı işadamları, sanayi ve ticaret odaları başkanları için de kurulmuştur. 
 
DATALAR ŞUBEDE!
 
HAVUZDA toplanan veriler, paralel devlet yapılanmasının il ve ilçelerdeki sorumlusuna kullanım amaçlı olarak aktarılmış ve başkanlara şantaj aracı olarak kullanılarak kimi ihalelere müdahale edilmiş, bazı ihalelerin paralel yapılanmanın kurduğu şirketlere yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplanan veriler, Emniyet İstihbarat’ın datalarında değil, paralel polis yapılanmasının yurt sathındaki şubelerinde biriktirilmiştir. Bu datalar örgütün sivil, akademisyen ve medya üyelerin tarafından değerlendirilerek dosyalanmıştır. 
 
MİT KRİZİNİN ARDINDAN
 
25 Aralık tarihinden itibaren 42 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanan operasyonla Hükümet’in yıkılması hedeflenmiştir. Paralel devletten emir alan çok sayıda savcı ve emniyet müdürünün, üstlerine haber vermeden çok gizli yürüttüğü soruşturma, 7 Şubat 2012 tarihli MİT krizinin hemen sonrasında uygulamaya konulmuştur. Operasyonun genişletilmesi planlanan iller arasında İzmir, Kayseri, Isparta, Gaziantep, Ağrı ve Şanlıurfa’da yer almaktadır. 
 
ÇÖZÜM SÜRECİNE DARBE
 
DOĞU ve Güneydoğu’da sınır illerinde bulunan ve çözüm sürecini destekleyen bazı köklü ve büyük Kürt aşiretlerinin de önde gelenlerinin “kayıt dışı sınır ticareti, uyuşturucu ve insan ticareti ile mazot kaçakçılığı” suçlamaları ile tutuklatıp çözüm sürecine başka bir yönden de darbe vurulması planlanmıştır. 

MEDYARADAR - ÖZEL