Gündem
21 Şub 2014 20:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

AKP'ye 'Dombıra' şoku! Şarkının sahibi dava açıyor!

AK Parti'nin yeni seçim şarkısı Dombıra davalık oluyor. Şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov AKP'nin şarkıyı izinsiz kullandığını duyurdu. Sultanbekov AK Parti'ye dava açacağını belirtti.

AK Parti'nin "Dombra" isimli eserin seçim şarkısı olarak kullanacağını duyurmasıyla başlayan tartışma büyüyor. Eserin sahibi Sultanbek Arslanbekov ile şarkıyı "Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde sözlerini yeniden düzenleyen Uğur Işılak, CNN Türk’te karşı karşıya geldi. Işılak, "Şarkının müziğini anonim sanıyorduk, sizi Türkiye'ye Türkiye'ye davet ediyorum, buyrun konuşalım" derken, Arslanbekov "Bizim tek isteğimiz tüm Türkler için yazılan bir eserin bir kişi için ve siyasi olarak kullanılmamasıdır" cevabını verdi.

IŞILAK: FENERBAHÇE VE BURSASPOR DA KULLANDI

Uğur Işılak, bugüne kadar şarkının müziğini anonim, sözlerinin ise Sultanbekov'a ait olduğunu düşündüğünü belirtti. "Çevreden de aldığımız bilgiler de hep bu doğrultudaydı. Sadece biz böyle düşünmedik. Aydın belediye başkan adayı ve milletvekili olan zat bunun anonim eser olduğun ifade etti." diyen Işılak, "Bu şekilde düşünen sadece biz değiliz. Fenerbahçe, Bursaspor gibi takımlarda kullanılmış. Bugüne kadar bir şey çıkmamış. Aksi ispat edilene kadar anonimdir. Sultanbekov bu eserin bestesi bana ait diyor. 1990 yılında yazdım diyor. Ben bunu ilk defa duyuyorum. Bestenin de müziğin de kendisine ait olduğun duyuyorum. Biz de eseri anonim olarak biliyorduk. Anonim değil değil de bir kişiye ait olduğun bildiğimiz bir müziği neden izin almayalım. Biz bu eserde bu nazarla bakarak hareket ettik" ifadelerini kullandı.

MANEVİ MESELELER KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİLDİR

"Anonim olduğu yüzde 100 tespit edilirse oturulur konuşulur." diyen Işılak şöyle devam etti: "Hatta birlikte okur konuşuruz. İki hısım edasıyla konuşuruz. Eğer bir hata yapılmışsa hatayı telafi ederiz. Dombıra birilerinin tekelinde gibi hareket etmenin anlamı yoktur. Türküler kimsenin tekelinde değildir. Manevi meseleler kimsenin tekelinde değildir. 2-3 gün içinde öyle tweet alıyorum ki. Benim bundan 10 sene evvel önce yaptığım "Haydi Anadolu Yol Kardeşlik Yolu", AK Parti tarafından kullanıldı. Bunun için dava açmadım. "Haydi Anadolu" Kürtler Kürtçe olarak tarafından meydanlarda söyleniyor."

ESER TÜRK HALKININ, TAYYİP BEY BUGÜN VAR YARIN YOK

Arslanbek Sultanbekov ise, eseri Türk ırkına hediye ettiğini belirterek "Tayyip Erdoğan'a atfedilmesi kötü bir şey" dedi. Sultanbekov şöyle devam etti: " Bu şarkı bana ait, 1997 yılında kendi köyümde yazdım bu şarkıyı. Sözleri ve müziği bana ait olan bir eser. 20 dakikada gelen bir ilham sonucu yaptığım bir eser. Tayyip Bey bir siyasetçidir, bugün vardır yarın yoktur ama dombra şarkısı halka aittir. 2 gündür uyuyamıyorum, 'neden şarkımı çaldılar' diye soruyorum." Uğur Işılak'a, Facebook'tan 'neden bu şarkıyı uyaraldığı'nı surduğunu ancak kendisini bloke ettiğini vurgulayan Arslanbek Sultanbekov, şarkı Cengiz Han marşı olmadığının altını çizdi.  Dava konusunda avukatlarımla konuşacağını ve Türkiye'ye gelip basın açıklaması yapacağını ifade etti.

BU YÜCE ŞARKININ DEĞERİNİ DÜŞÜRDÜNÜZ

Arslanbekov, Uğur Işılak'ın "Sizi Türkiye'ye davet ediyorum, gelin, oturup konuşalım, bunlar orta yerde konuşulacak şeyler değil" teklifine ise "Bizim isteğimiz sadece siyasi olarak kullanılmamasıdır. Bizim eserimiz satılık değildir. Ben halk için yaptım, siyasiler için yapmadım. Rusya'da da Kafkasyada da seçimler çok oldu. Ben karışmadım, şarkımı da vermedim. Siz bu yüce şarkının değerini düşürdünüz." karşılığını verdi.

UĞUR BEY'İN AYAĞINA GİTMEYECEĞİM

Sultanbek Arslanbekov, daha sonra Samanyolu Haber televizyonunun canlı yayınına da katıldı. Şarkının kendisine ait olduğunu burada da yineleyen Arslanbekov "Uğur Bey'in ayağına gitmeyeceğim. Ona çok kızgınım. İsterse kendisi gelsin. Benim şarkılarım satılık değil. Ben halk ozanıyım, bena hırsız muamelesi yapıldı. Türkler üzülmesin, her zaman oraya geliyor, yine geleceğim, orada yine söyleyeceğim." dedi. Sanatçı; şarkının, Türk halklarının birleşimi için yapıldığını belirtirken, "Uğur Işılak'ın bunu siyaset için kullanılması ayıp bir şeydir. İnsanlar önce çalıyor, sonra diyor ki 'aa, bu onun muymuş!' Bunlara gerek yok." ifadalelerini kullandı.

İşte, Dombra'nın orijinali:



İŞTE UĞUR IŞILAK'IN SESLENDİRDİĞİ SEÇİM ŞARKISI: