Medya
03 Tem 2015 13:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

AKP koalisyonu hangi partiyle kuracak? Fehmi Koru açıkladı!

Seçim sonrası herkesin gündeminde koalisyon var. Gazeteci Fehmi Koru da koalisyon ile ilgili bugün köşesinde AK Parti'nin koalisyon yapacağı partiyi yazdı.

Habertürk yazarı Fehmi Koru, AK Parti'nin en kuvvetli hükümet ortağı adayının CHP olduğunu yazdı.

Ankara kulisleri koalisyon senaryolarına kilitlendi. Davutoğlu'nun dün akşam canlı yayında yaptığı "Şu anda ortada matematiksel olarak olabilecek ya AK Parti-CHP koalisyonu vardır ya AK Parti-MHP koalisyonu. Diğer alternatifleri sağ olsunlar yaptıkları açıklamalarla birer birer tükettiler. Bizim görüşmemize gerek kalmaksızın tükettiler" açıklaması kulisleri hareketlendirdi.

Peki bundan sonra ne olacak? Meclis Başkanlığı seçim sonuçlarının koalisyona yansıması nasıl olacak? Merak edilen soruya siyaset kulislerini yakından takip eden gazetecilerden Koru, yanıt aradı.

Habertürk yazarı "Tabelaya bakalım, nefes alalım" başlıklı yazısında Meclis Başkanlığı seçim sonuçlarını ve koalisyon senaryolarını değerlendirdi.

Koru, Hükümet için gerekli çoğunluğa sahip olmasa da, AK Parti'nin sayısal üstünlüğünün pek çok alanda istediği sonucu alabilecek durumda olduğuna işaret etti.

BİRBİRİNE BENZEMEYEN ÜÇ PARTİ

Birbirine benzemeyen CHP, MHP ve HDP'nin birlikte hareket etmesinin güçlüğüne değinen yazara göre HDP’nin Meclis’teki varlığı, MHP’nin HDP’yi konumlandırdığı yer yüzünden, AK Parti’nin işini her zaman kolaylaştıracak.

Üç muhalefet partisinin AK Parti’yi hükümet dışı bırakacak bir koalisyonu başaramaz göründüğünü belirten Koru, koalisyon seçeneklerini sıraladıktan sonra en kuvvetli seçeneği yazısının sonunda açıkladı:

MHP İLE OLMAZ ÇÜNKÜ...

"Görevi üstlenmeye en yakın noktada MHP duruyor görünse bile, Meclis Başkanı seçiminde sergilediği uzlaşmaz tavır ve koalisyon için ileri sürdüğü şartların AK Parti tarafından kabul edilemezliği düşünüldüğünde, AK Parti ile MHP’nin hükümetin kurucu ortakları olması imkânsız görünüyor.

Öyle ya, “olmazsa olmaz” ilan ettiği AK Parti’nin asla yanaşmayacağı 3 şarttan vazgeçer veya şartlarını yumuşatırsa, Meclis Başkanı seçiminde yarı yolda bıraktığı partiler, MHP’ye dönüp “Bu ne perhiz...” demezler mi?

Devlet Bahçeli kendisini o duruma düşürmek istemez.

Bu durumda geriye iki parti kalıyor. Hükümeti CHP ile de HDP ile de kurabilir AK Parti.
“Tekrar seçim” seçeneğini CHP ve HDP’nin göze alabileceklerini sanmıyorum.

CHP'Yİ HÜKÜMET ORTAĞI HALİNE GETİREBİLİR

CHP veya HDP... İkisinden birini pekâlâ hükümet ortağı olarak seçebilir AK Parti...
Galiba burada CHP’nin atak davranması gerekiyor. Makul bir zeminde yürütülecek koalisyon pazarlığı süreci, fazla zorlanmadan CHP’yi hükümet ortağı haline getirebilir.

Pazarlıkta Meclis aritmetiğini unutmamak şartıyla..."