Gündem
27 Mar 2013 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:06

''ÂKİL DEMEK YAMYAM DEMEK; HASAN AĞABEYE ÇOK AYIP EDİYORLAR''

Çözüm süreci tartışmalarına yeni bir boyut kazandıran 'Âkil adamlar' kavramına farklı bir katkı da gazeteci Murat Bardakçı'dan geldi.

Kamuoyunda son günlerde çok sıkça telaffuz edilen ‘Âkil adamlar’ kavramına ilişkin en çarpıcı yorum Habertürk Gazetesi yazarı Murat Bardakçı’dan geldi.
 
‘Tarih ve dil’ uzmanlığı konusunda Türkiye’deki sayılı otoritelerden birisi olan Bardakçı, bugünkü köşesinde ‘Âkil’ kelimesini masaya yatırdı.
 
Âkil kelimesinin bilinenin aksine çok farklı bir anlamı olduğunu ortaya koyan Bardakçı ‘Âkil adam demek obur ve yamyam demektir’ dedi.
 
Bardakçı; “Kürt meselesinin hallinde iş yapabilecek aklıbaşında isimleri belirlediklerini söylüyorlar ama Türkçeleri bu işe pek yetmediğinden olacak, ‘akıllı’ değil, ‘obur adam’ listeleri yapıyorlar!
 
Meselinin aslı şöyle; Bu şekilde listeler hazırlanırken ‘akıllı’ ve ‘bilge’ yerine kullanılması gereken kelime ‘âkil’ değil ‘âkıl’dır.  ’âkil’ çok yemek yiyen ve obur demektir. ’âkil’ sıfatı yemek fiiilinin karşılığı olan ‘ekl’ sözünden, kullanılması gereken ‘âkıl’ ise ‘akl’dan yani bildiğimiz ‘akıl’dan gelir” görüşlerine yer verdi.
 
Kelimenin kökenini örnekleriyle köşesine taşıyan Bardakçı “Hasan ağabeye çok ayıp ediyorlar,onun yerinde olmayı hiç istemezdim” dedi.