Ekonomi
05 Nis 2023 00:23 Son Güncelleme: 05 Nis 2023 00:28

Akaryakıtta tablo değişti: Fiyatlara büyük zam

Küresel piyasalarda akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar yurt içinde pompaya yansımaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay tarihi kayıplar yaşayarak son bir buçuk yılın en düşük seviyesine kadar gerileyen petrol, OPEC kararları sonrası beş dolardan fazla arttı. Benzin, motorin ve LPG fiyatları da bu dalgalanmalarla beraber sürekli değişiyor. Otogaza 2 lira 12 kuruş indirim gelirken benzin fiyatları ise zamlandı. Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 12 kuruşluk zam geldi.

OPEC ülkelerinin 3 Nisan günü yaptıkları toplantı sonrası aldıkları kararlar enerji piyasalarında sert yükselişlere neden oldu. Yavaşlayan ekonomik büyüme ve kriz korkuları devam ederken petrol üretiminin kısılmasıyla petrol 5 dolar birden arttı. Jeopolitik riskler, para politikalarındaki belirsizlik ve OPEC kararları akaryakıt fiyatlarını yerinden oynattı. Bununla beraber LPG’ye 2 lira 2 kuruşluk indirim geldi. Benzine ise yükselen petrol fiyatlarına bağlı olarak zam geldi. Zamlı tarife çarşamba gecesinden itibaren pompaya yansıdı.

PİYASALARDA OPEC ETKİSİ

Haftanın ilk işlem gününe artışla başlayan brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 83,86 dolardan işlem görüyor. Cuma gününü 79,89 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, pazartesi saat yüzde 4,97 artışla 83,86 dolar olurken 4 Nisan Salı günü 85 dolara kadar yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 79,30 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki yükselişte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararının ardından artan arz endişeleri etkili oldu. Dün Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde, Suudi Arabistan'ın, OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde günlük petrol üretimini mayıs ayından yıl sonuna kadar 500 bin varil azaltma kararı aldığı belirtildi. Gönüllü olarak yapılacak bu kesintinin, Kasım 2022'de alınan kesinti kararına ek olduğu kaydedildi.