Ekonomi
13 Tem 2023 18:54 Son Güncelleme: 14 Tem 2023 00:30

Akaryakıt ürünlerinde 'vergi zammı' iddiası!

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, akaryakıt ürünlerinde pompaya yansıyacak vergi artışının 6 ila 8 lira arasında olmasını beklediğini ifade etti.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, kendi blog hesabında "Vergi zamlarında turpun büyüğü heybede" başlıklı bir yazı paylaştı. Yazısında, geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan kanun teklifi ve Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan vergilerin "başlangıç" olduğunu ve daha fazla vergi artışının beklendiğini belirtti.

Bingöl, özellikle akaryakıt ürünlerinde vergi artışı beklediğini ifade ederek aşağıdaki ifadeleri kullandı:

"Şu anda bir litre 95 Oktan kurşunsuz benzinde 2.5265 lira olan maktu ÖTV, Cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde 3.5647 TL'ye kadar çıkartılabilir. Torba Kanun ile yeni yetki alınması, yaklaşık 1 liralık bir ÖTV artışının öngörülenin üzerinde bir artış yapılacağını göstermektedir.

2023 bütçesinde belirtilen 510 milyarlık ÖTV hedefine %60 oranında bir ek tahsilat yapılması planlanmıştır. Bu tahsilatın beş buçuk ayda gerçekleştirileceği düşünülürse, %60'ı en az ikiyle çarpılmalıdır. Yani 306 milyarlık hedef için tüm ÖTV kalemlerinin en az %1,2 oranında artırılması gerekmektedir. Önceki bölümlerde bahsettiğimiz ÖTV tahsilatıyla ilgili gelişmeler göz önüne alındığında, akaryakıt ürünlerinde en büyük artışın beklenmesi gerektiği söylenebilir. Bu nedenle, bugün için litre başına 2.5265 lira olan maktu ÖTV'nin yıl sonuna kadar yaklaşık 5 liralık bir artışla 7,5-8 lira seviyesine yükselmesi beklenmektedir. Ayrıca, artan bu miktar üzerinden %20 oranında KDV alındığını düşündüğümüzde, maktu ÖTV artışının pompa fiyatına yansıması 6-8 lira aralığında olacaktır."