Ekonomi
08 Oca 2024 21:45 Son Güncelleme: 08 Oca 2024 21:49

Akaryakıt fiyatlarını altüst edecek karar! İndirim geliyor

Son dönemde Orta Doğu'da yaşanan kriz petrol fiyatlarında dalgalanmalara neden olmuş, akaryakıt fiyatları uçuşa geçmişti. Ancak ABD'nin üretim kapasitesini artırması işleri değiştirdi. OPEC üyesi Suudi Arabistan dünya çapında petrol fiyatlarını düşürme kararı aldı.

OPEC üyesi Suudi Arabistan'dan, brent petrolün uçuşa geçtiği şu günlerde dikkat çeken bir adım geldi. ABD'de petrol üretiminin arttığına dikkat çeken Suudi Arabistan dünya çapında petrol fiyatlarını düşürme kararı aldı.
 
BRENT PETROLDE FİYAT DÜŞTÜ
Bloomberg'in haberine göre, Suudi Arabistan, mevsimsel talep düşüşü ve ABD'de artan üretim nedeniyle Asya, kuzeybatı Avrupa, Akdeniz ve Kuzey Amerika'ya Şubat ayı tedarikinin fiyatlarını düşürme kararı aldı. Bu karar, Brent petrolün varil fiyatının 77,7 dolara düştüğü bir dönemde gerçekleşti.
 
 
İNDİRİM FİYATLARA YANSIDI
Habere göre Suudi Arabistan Asya'ya yaptığı arzlarda fiyatları varil başına 1,5-2 dolar düşürdü. Ayrıca kuzeybatı Avrupa, Akdeniz ve Kuzey Amerika için fiyatlarda indirime gidildi.
 
AKARYAKITA İNDİRİM Mİ GELİYOR?
Suudi Arabistan'ın bu kararı ile brent petrol baskı yedi. Haftanın ilk gününe yüzde 1,3 azalışla 77,7 dolardan başlayan brent petrolün akaryakıt fiyatlarında da değişime neden olması bekleniyor. 
 
2023 SIKILAŞTIRMA İLE GEÇTİ
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinin birliği olan OPEC+ ülkeleri Ekim 2022'den bu yana petrol üretim kotalarını sıkılaştırmıştı. Ardından Rusya ve diğer kartel üyeleri üretimi 2 milyon varil azaltma konusunda anlaştılar. 2023 yılında ise Rusya gönüllü olarak hem ihracatı hem de üretimi azaltmıştı.
ETİKETLER
#arabistan #petrol #fark