Ekonomi
20 Kas 2023 07:28 Son Güncelleme: 20 Kas 2023 07:33

Akaryakıt dağıtım sektöründe satışlar sürebilir!

Türkiye akaryakıt dağıtım sektöründe 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren BP’nin mevcut istasyonları ile depolama ünitesi ve limana sahip ATAŞ’taki hisselerini Petrol Ofisi’ne satmasının ardından, gözler bu sektöre çevrildi. Orta ölçekte iki yerli akaryakıt dağıtım zincirinin satış pazarlıklarının yapıldığı iddia edildi.

BP’nin Türkiye akaryakıt operasyonunun Petrol Ofisi tarafından satın alınmasının ticari yönünden çok stratejik karara dayalı olduğunu belirten sektör yetkilileri, bu noktada geçmişte rafineri olan ancak teknolojisinin eskimesinin ardından liman ve depolama tesisine dönüştürülen Mersin Akdeniz ilçesinde kurulu ATAŞ tesislerinin önemine dikkat çekti.

Ekonomi gazetesinin haberine göre; sektörde kârlılığın düşük olması nedeniyle hacmin öneminin ortaya çıktığını belirten sektör yetkilileri, BP’nin akaryakıt dağıtımında büyüyerek hacim oluşturma ya da satış yapma kararıyla karşı karşıya kaldığını ve sektörde bir süredir BP’nin satış yönünde karar aldığı bilgisinin yayıldığını vurguladı.

Yabancı bir fonun sahip olduğu Petrol Ofisi’nin 1935 bayisinin bulunduğunu hatırlatan sektör yetkilileri, böylece BP satın almasıyla birlikte 2 bin 705 bayiye ulaşacak Petrol Ofisi’nin hacim oluşturabileceği ve cirosunun büyüyeceğini belirtti.

Sektörde, orta ölçekte iki yerli akaryakıt dağıtım zincirinin daha pazarlık masasında olduğunu ve satışla sonuçlanabileceğini belirten sektör yetkilileri, bu yerli firmalardan birinin Rus şirketiyle, diğerinin de yerli bir zincirle görüşme halinde olduğunu kaydetti.

Yetkililer bu görüşmelerin satışla sonuçlanacağı beklentisinin yüksek olduğunu iddia etti. Sektörde kârlılık düşüklüğünün tartışma konularından biri olduğunu belirten yetkililer, gelecek dönemde dağıtım sektöründeki ana gündem konularından birinin bu olduğuna ve tartışmaların süreceğine işaret etti.

ETİKETLER
#akaryakıt #satış