Gündem
25 Haz 2015 09:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:41

AK Parti'nin RTÜK hamlesi Davutoğlu’na takıldı!

Radyo ve televizyon yayınlarını denetleyen ve 5 üyeyle AK Parti’nin kontrolünde olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) temsil yapısı, 7 Haziran’daki seçimin ardından değişiyor.

Üye sayısı 4’e düşecek ve çoğunluğu kaybedecek olan Ak Parti, Kurul’un gündemini belirleyen başkanlığın kendilerinde kalması için hamle yaptı. Ancak mevcut başkanın 14 Temmuz’daki seçimden önce istifa edip 2 yıllığına yeniden AK Parti’den seçilme hamlesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na takıldı.

3 ÜYENİN GÖREV SÜRESİ BİTİYOR

RTÜK’te dengeler 14 Temmuz’dan sonra değişecek. 5 üyeyle karar alma gücünü elinde bulunduran AK Parti, yeni TBMM aritmetiğine göre bu tarihten itibaren Üst Kurul’da 4 kişi olarak temsil edilecek. RTÜK’te 14 Temmuz itibarıyla AK Partili Kurul Başkanı Davut Dursun ve Hasan Tahsin Fendoğlu ile MHP’li Esat Çıplak’ın görev süresi sona eriyor. Yeni duruma göre AK Parti’ye 1 yeni üye, MHP’de Çıplak’ın yerine 1 yeni üye ve milletvekili sayıları eşit olduğu için çekilecek kuraya göre MHP ya da HDP’ye 1 yeni üye daha gelecek.

İSTİFA BİLMECESİ

RTÜK’ün gündemini belirleyen başkanlık gücünü kaybetmek istemeyen AK Partili üyelerin hazırladıkları raporla, Meclis Başkanlığı’na başvurdukları ve aslında hâlâ 5 kişi olma hakkının AK Parti’de olduğunu savundukları öğrenildi. Ancak üyelerin bu girişimi sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine RTÜK’te kulis çalışmaları hızlandı. En azından başkanlığın AK Parti’de kalmasını sağlamak amacıyla 14 Temmuz beklenmeden Davut Dursun’un istifa etmesinin ve yerine yine bir AK Partili’nin seçilmesinin uygun olacağı konuşulmaya başlandı. İddiaya göre, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a iletilen görüş sonrasında, Başkan Davut Dursun’la bir görüşme yapıldı. Dursun’un “böyle bir hareketin etik olmayacağını savunduğu” öğrenilirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Dursun’la aynı fikirde olduğu kulislere yansıdı. Mevcut Başkan Dursun görev süresini tamamlarsa yeni seçilecek üyelerle toplanacak ilk Üst Kurul’a en yaşlı üye olarak CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan başkanlık edecek.(Hürriyet)