Gündem
23 Eyl 2015 18:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

AK Parti'nin 'besmeleli' seçim şarkısına yasak!

Yüksek Seçim Kurulu, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın itirazı üzerine AK Parti’nin 'Haydi Bismillah' adlı seçim şarkısının bu haliyle seçimlerde kullanılamayacağına karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Ak Parti'nin seçim şarkısıyla ilgili yaptığı başvuruyu değerlendirdi ve karara bağladı. YSK, AK Parti'nin seçim şarkısında geçen 'Bismillah' kelimesinin, 298 sayılı Seçim Kanunu'nun 58. maddesindeki hükümlere aykırı olduğu kanaatine vardı. Kurul, şarkıda geçen 'Bismillah' kelimesinin, seçim propagandasında kullanılmayacağına karar verdi.

İlgili madde:
Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır.  

BEKİR BOZDAĞ TWITTER'DAN DUYURDU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP'nin itirazına tepki göstererek 'YSK besmelenin kullanılamayacağına karar vermiş' açıklamasını yaptı. Bozdağ, Twitter hesabından şu mesajları paylaştı:

1) CHP'li vekil M.Tanal,Ak Parti seçim müziğindeki "Bismillah"a; "Besmele, dini kavram, seçimde kullanılamaz." gerekçesiyle itiraz etmiş.

2) CHP'li vekilin itirazı üzerine YSK, "besmelenin seçimde kullanılamayacağına" karar vermiş. Sonuçta, CHP sayesinde seçimde besmele yasak.

3) CHP, besmelesiz kampanya yapabilir.Ama biz seçim kampanyamıza ve her işimize "Haydi Bismillah" diyerek başlamaya devam edeceğiz.





CHP'li Tanal, başvuru dilekçesinde şu ifadeleri kullandı; "Bismillah kelimesinin anlamını Ankara Müftülüğü web sitesinde şu şekilde açıklamıştır 'Allah'ın adıyla' anlamındaki 'Bismillâh' kelimesini, aslında biz 'Bismillâhirrahmanirrahim', yani 'Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla' ifadesinin kısaltılmış şekli olarak kullanırız. Bir müslümanın, faydalı, güzel ve meşru yaptığı her işin başında besmele çekmesi, yani 'Bismillâh' demesi, yüzyıllardır geleneğimizde yer alan çok güzel âdetlerimizden biridir. Bu âdet de kaynağını, Peygamber Efendimizin (as) devamlı yaptığı ve asla aksatmadığı bir uygulamadan almaktadır. Yukarıda da arz ve izah olunduğu üzere tamamen dini, manevi duygu ve değerleri içerir nitelikli bu şarkı, seçim şarkılarında dikkate alınması gereken usul ve esaslara aykırıdır. Şöyle ki; Anayasa 24.maddesine göre; 'Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.' Kamuoyunun serbest ve sağlıklı bir biçimde oluşmasına engel olan bu tür faaliyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla getirilen bu düzenlemelere aykırılığın giderilmesi gerekmektedir.  2820 Sayılı Siyasi Parti Kanunu 87.maddesinde; 'Siyasi partiler, Devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar.'denilmek suretiyle halkın özgür iradesinin fesada uğraması engellenmek istenmiştir. Siyasi partiler, demokratik toplum düzeninin gereklerinden olan seçim hukukunun temel ilkelerine uyarak çalışmalarını yapmak zorundadır.

Konuyla ilgili olarak ayrıca; 298 Sayılı Seçim Kanunu 58.maddenin 1.fıkrası;' Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır.' Seçimlerin; bu kanun maddeleri ve Anayasal hüküm uyarınca adil, tarafsız ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda icrası gerekirken aksine faaliyetlerin ivedilikle önlenmesi ve durdurulması gerekmektedir. Yüksek Kurulunuz tarafından iş bu konu ile ilgili yayımlanan genelgeler ve 19/04/2015 tarih ve 705 sayılı kararı başta olmak üzere diğer emsal kararlar çerçevesinde dini hissiyatların ve dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun reklam ve ilan yapılamayacağı usul ve esasları benimsenmiştir. Açıklanan nedenlerle itiraz konusu seçim şarkısının internet ortamı da dahil olmak üzere tüm yayın kuruluşları tarafından yayımlanmasının yasaklanmasına karar verilmesi gerekmektedir."

"BİSMİLLAH" İLE BAŞLAMAK, SEÇİM DÖNEMİNDE DE BUNU DEVAM ETTİRMEK, DİNİ SİYASETE ALET ETMEK DEĞİLDİR"
CHP'li Tanal'ın başvurusu ardından twitter'daki hesabından açıklama yapan Ak Partili Bekir Bozdağ, YSK'nın başvuruyu kabul ettiğini söyledi. Bozdağ şunları kaydetti; "CHP'li vekil M.Tanal,Ak Parti seçim müziğindeki "Bismillah"a; "Besmele,dini kavram, seçimde kullanılamaz" gerekçesiyle  itiraz etmiş. CHP'li vekilin itirazı üzerine YSK, "besmelenin seçimde kullanılamayacağına" karar vermiş. Sonuçta,CHP sayesinde seçimde besmele yasak. CHP, besmelesiz kampanya yapabilir. Ama biz seçim kampanyamıza ve her işimize "Haydi Bismillah" diyerek başlamaya devam edeceğiz. Haydi Bismillah" demek, her işe "Bismillah" ile başlamak, seçim döneminde de bunu devam ettirmek, dini siyasete alet etmek değildir. Her işine besmele ile başlamayı ibadet bilenin "Haydi Bismillah"demesi dini siyasete alet etmek değil ihlasın ve normalin ifadesidir. Ama besmeleden rahatsız birinin,sırf seçimde vatandaşa şirin gözükmek ve oy almak için "Bismillah"demesi,dini siyasete alet etmektir."

Tanal'ın başvurusuna konu olan seçim şarkısının sözleri ise şöyle;

"HAYDİ BİSMİLLAH
Aşk ile çıktık yola
Yenilendik tazelendik
Sevdalıyız bu vatana
Haydi Bismillah

Söylenecek sözümüz var
Yürünecek yolumuz var
Hep beraber yürüyelim
Haydi Bismillah
Her bir karış toprağında
Baştanbaşa izimiz var
Umudumuz yarınlara
Haydi Bismillah."