Gündem
09 Nis 2019 15:21 Son Güncelleme: 09 Nis 2019 15:40

AK Parti'den iptal başvurusu muamması!

YSK Temsilcisi "Başvurduk" dedi, genel başkan yardımcısı "Başvurmadık" dedi

AKP, İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi için itiraz 'tam kanunsuzluk' başvurusunu yaptı. AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Recep Özel, Büyükçekmece başvurusu ve İstanbul’da tam kanunsuzluk başvurusunun birlikte görüşülmesini istedi.

AK Parti'nin YSK temsilcisi Recep Özel, "Büyükçekmece başvurusu ve İstanbul'da tam kanunsuzluk başvurusunun birlikte görüşülmesini istedik" dedi.

Ancak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

"İstanbul seçimlerinin yenilenmesi hususunda yapmayı düşündüğümüz başvuru, henüz gerçekleşmemiştir. 'Başvuruda bulunuldu' şeklindeki haberler doğru değildir, söz konusu bu olağanüstü itiraz yolunu önümüzdeki günlerde kullanmayı düşünüyoruz."

AKP'nin talebi doğrultusunda İstanbul'da geçersiz oyların sayımında sona doğru yaklaşılırken, yarışı önde götüren CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkı kapanmadı. Bunun üzerine "organize usulsüzlük" olduğu gerekçesiyle İstanbul'un 38 ilçesindeki tüm oyların sayılması için YSK'ya başvuran AKP'nin bir sonraki hamlesi seçim iptali için başvuru oldu.

YSK kabul ederse, yeniden seçim ne zaman olur?
İstanbul'da seçimin iptal edilmesi halinde, hangi tarihte seçimin yapılacağı YSK takvimiyle belirlenmiş durumda. Kurul'un 29 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanan kararında, iptal edilen seçimlerin 2 Haziran 2019'da tekrarlanacağı hükme bağlandı.