Gündem
24 Ağu 2013 13:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

AK PARTİ'DEN İNGİLİZCE GAZETE AÇILIMI!

AK Parti, Brüksel'den başlayarak temsilcilikler açacak, İngilizce bir gazete çıkartacak..

AK Parti, Brüksel'den başlayarak temsilcilikler açacak, İngilizce bir gazete çıkartacak, bu yolla "dünyadan kopmadık" mesajını verecek

Siyasi kulislerde konuşulanlara göre AK Parti, son zamanlarda artan “Hükümet, Avrupa Birliği (AB) ve Batı'dan kopuyor mu” şeklindeki sorulara yanıt vermek için 2014 yerel seçimleri öncesinde çeşitli ülkelerde ofis açacak, bir de İngilizce gazete çıkartacak. Hükümet böylece 'bir taşla birden fazla kuş vurmayı' hedefliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerinin muhaliflere yönelik şiddeti ile Mısır'daki askerî darbenin ve darbeci ordunun vatandaşlara yönelik katliamlarının ardından AB ve Batı'ya yönelik sert tepkiler gelmişti.

BATIDAN KOPMADIK MESAJI

Taraf'tan Hüseyin Özkaya'nın haberine göre son günlerde yoğunlaşan bu açıklamaların üzerine, “AK Parti, AB ve Batı'dan kopuyor mu” soruları gündeme gelmişti. Türkiye kamuoyuna ve dünyaya “Batı'dan kopmadık" mesajını vermek isteyen AK Parti de, 2014 yerel seçimleri öncesinde çeşitli ülkelerde boy göstermek için kolları sıvadı.

Bunun için öncelikle, AK Parti'nin yurtdışındaki ilk temsilciliğinin AB'nin merkezi Brüksel'de açılmasına karar kılındı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel'de ön incelemelerde bulundu.

İNGİLİZCE GAZETE YOLDA

Temsilciliğin amacı “Türkiye'nin ve partinin varlığını ve söylemlerini Avrupa'ya daha güçlü bir şekilde duyurmak” olarak ifade edilse de, partinin yurtdışında temsilcilik açma kararında, özellikle, şu nedenlerin rol oynadığı belirtiliyor:

- AK Parti, özellikle Gezi Parkı eylemlerinin ardından politikalarının Avrupa'da yeterince dile getirilemediğini, anlaşılmadığını, parti aleyhine yanlış bilgilendirmenin fazla olduğunu düşünüyor.

- AK Parti'nin, İngilizce gazeteler Hürriyet Daily News ve özellikle de Today's Zaman'ın yayın politikalarından memnun olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle, hükümete yakın Star Medya Grubu yakında bir İngilizce gazete kuracak.

- Hükümet, iç ve dış gelişmelere ilişkin, özellikle Kürt sorunu ve PKK, 2015 öncesinde Ermeni meselesi, Suriye ve Mısır başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşananlar ile ilgili olarak tezlerini, görüşlerini Avrupa'nın kalbinde dile getirecek.

- AB ülkeleri ve kurumlarıyla ilişkiler geliştirilecek.

- Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları, oy kullanmak için Türkiye'ye gelmek zorunda kalmayacak. Vatandaşlar, yaşadıkları ülkelerde açılacak temsilciliklerde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

Bu arada, Brüksel'deki temsilciliğin ardından, Washington ve Berlin'e de ofis açılması planlanıyor.