Politika
26 Şub 2023 15:46 Son Güncelleme: 26 Şub 2023 15:53

AK Parti'de milletvekili listeleri hazırlanıyor! Erdoğan hangi isimleri veto etti?

Depremlerin ardından seçimin açıklandığı gibi 14 Mayıs’ta mı yoksa normal süresi olan 18 Haziran’da mı yapılacağı tartışılırken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’de milletvekili listeleri ile ilgili hazırlıklar devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli deprem felâketinin ardından depremden etkilenen 11 ilde hayatın normale dönmesine yönelik adımlar atılırken AKP de , bir yandan seçim stratejisi diğer yandan milletvekilli aday listeleri üzerinde yeniden çalışmaya başladı. 

AKP’de il başkanlarının milletvekilliği aday adaylığı için istifa süreci ocak ayında başlamıştı. Bu kapsamda şimdiye kadar Aksaray İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Antalya İl Başkanı Ethem Taş, Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Giresun İl Başkanı Kenan Tatlı, Gümüşhane İl Başkanı Celalettin Köse, Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Rize İl Başkanı İshak Alim ve Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu milletvekili aday adayı olmak için görevlerinden istifa etti. Ancak 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem felâketinin ardından AKP’deki seçim ve teşkilât çalışmaları bir süreliğine askıya alındı.

KAPSAMLI TOPLANTI
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre geçtiğimiz hafta depremden etkilenen 11 ilde hayatın normale dönmesine yönelik ilk adımlar atılmaya başlanırken, AKP de bir yandan seçim stratejisi diğer yandan milletvekilli aday listeleri üzerinde yeniden çalışmaya başladı. Hafta içinde de bu kapsamda Genel Merkezde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi.

İSTİFAYA SOĞUK
Edinilen bilgiye göre, AKP’de önümüzdeki günlerde 20’ye yakın il başkanının daha görevlerinden ayrılması bekleniyor. Genel Merkez’in İstanbul, Ankara ve İstanbul İl Başkanlarının istifasına ise sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

AKP'li 41 belediye başkanı arasında adaylık için istifa edeceklerin sayısı da henüz belirsiz. Genel Merkez yönetiminin belediye başkanlarının milletvekilliği için istifa etmesini ilkesel olarak doğru bulmadığı belirtiliyor. Parti kulislerinde Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin belediye başkanlarına “Cumhurbaşkanının onayı olmadan hiçbir belediye başkanının istifa etmemesi” yönünde uyarıda bulunduğu dillendiriliyor. Ayrıca AKP’de, milletvekili listeleri için parti tüzüğünde yer alan üç dönem kuralının bu seçimlerde de uygulanmayacağı görüşü hakim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihini, önümüzdeki hafta çarşamba günü yapılması planlanan AKP Grup Toplantısı’nda açıklayabileceği kaydediliyor.