Medya
20 Mayıs 2013 14:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

AK PARTİ, SEÇİM ÖNCESİ ATV'Yİ SATIP, SHOW'A MI BAŞLIYOR?

Sabah'tan Taraf'a transfer olan Oğuz Karamuk bugünkü yazısında, Show TV'ye el konulmasının tamamen bir seçim yatırımı olduğunu iddia etti.

Sabah Gazetesi ekonomi müdürlüğü görevine son verilmesinin ardından Taraf'a transfer olan Oğuz Karamuk Show TV'ye elkonulması ile ilgili olarak kaleme aldığı köşe yazısında AK Parti'ye şok eleştiriler getirdi.

Taraf Gazetesi Yazıişleri Müdürü Oğuz Karamuk bugünkü yazısında,Mehmet Emin Karamehmet'in devlete olan borçlarını diğerlerine göre daha fazla ödediğini anlattı.

Cavit Çağlar - Karamehmet mukayesesi de yapan Karamuk, "Madem bu adamın borcu var niye Show TV, SKY 360 gibi maaşlarını bile ödeyemeyen, BMC gibi kirpi ihalesini bile tamamlayamayan kurumlara el konuldu. Seçim öncesi ATV'yi satarkan SHOW TV ve SKY 360'a mı başlanıyor" yazdı.

İşte Oğuz Karamuk'un yazısının ilgili bölümü:
 
İKTİDAR TELEVİZYONSUZ YAPAMIYOR MU?

"...Tam da seçim öncesi ve iktidarın en popüler televizyonu atv'nin satış dedikoduları ayyuka çıkmışken, Mehmet Emin Karamehmet'in iki televizyonuna TMSF tarafından el konulması pek şık olmadı. İnsanlar ister istemez "İktidar televizyonsuz yapamıyor mu" diye soruyor. Sorular haksız da sayılmaz... TMSF'nin Karamehmet'e ait Show TV ve SkyTürk ile otomotiv şirketi BMC'ye el koyması hem etik hem de maddi açıdan tartışmalı.
 
Neden tartışmalı, açalım...
 
NASRETTİN HOCA FIKRASI GİBİ

Birincisi dün Taraf Ankara temsilcisi Hüseyin Özay, Show, SkyTürk ve BMC'ye el konulmasına yol açan İnterbank borçlarıyla ilgili önemli bir ayrıntıyı gündeme getirdi. TMSF, Karamehmet'in şirketlerine el koyarken, bankanın asıl sahibi ve borçlusu olan eski bakan Cavit Çağlar'la tartışmalı bir anlaşma yapıyor. Anlaşmaya göre, TMSF borcunu ödemeyen Çağlar'ın tarım arazisi olan arsalarını teminat olarak alıyor. Şimdi yasalara uygunluğu müphem şekilde, bu arazilere imar verilip üzerine TOKİ'nin ev yapması sağlanacak. Böylece devlet Çağlar'dan borcunu tahsil edecek. Nasreddin Hoca'nın kendisinden alacağını isteyen adama 'Tarla'ya diken ektim'le başlayıp, 'iplik yapıp borcumu ödeyeceğim'le biten fıkrası misali... Çifte standart taşıyan bu durum doğal olarak, 'Karamehmet'e ceza, Çağlar'a kıyak' diye yorumlanıyor.
 
KARAMEHMET GELMİŞ GEÇMİŞ EN ÖNEMLİ İŞADAMLARINDAN

Beğenirsiniz beğenmezsiniz, ama Mehmet Emin Karamehmet Türkiye'nin gelmiş geçmiş en önemli işadamlarından biri. TÜSİAD'cıların kolay para kazanmaya alışmış geleneğinin dışında,yaratıcılıkla para kazanan önemli bir patron. Turkcell, Digitürk ve Genel Enerji gibi parlak girişimler bunun en büyük ispatı. Karamehmet 2001'den sonra krize girdi, Yapı Kredi ve Pamukbank'ına el konuldu. Ama suçu diğer patronlar gibi bankasını soyup kaçmak değil. Grubunun ilk gözağrılarından Çukurova Çelik'i finanse etmekten kaynaklanan zararlar başını belaya soktu. Ayrıca Karamehmet, bugüne kadar TMSF'ye 2.3 milyar dolar borç ödedi. Bu, İmar Bankası dışında en yüksek tahsilat rakamını oluşturuyor.
 
ÇAĞLAR'DAN TAHSİL EDİLEMEDİ

Cavit Çağlar için ise aynı sözleri söylemek pek mümkün değil. İnterbank 1.7 milyar dolarlık zararla 2001'de devlete en ağır yük bırakan bankalardan biri oldu. Çağlar'dan tahsilat zararın ancak üçte birinde kaldı. Sadece bu bilgiler bile TMSF'nin Çukurova şirketlerine el koymasının etik olarak sorgulanmasına yol açıyor.
 
Diğer taraftan konunun maddi boyutu var. TMSF, İnterbank'tan kaynaklanan 400 milyon dolarlık borcun taksidini geciktirdiği için Çukurova Grubu'nun üç şirketine el koydu.
 
SEÇİM ÖNCESİ ATV'Yİ SATIP SHOW'A MI BAŞLAYACAK

Tuhaf olan durum seçilen şirketlerin mali portresi... Çukurova Grubu Türkiye'nin en büyükleri arasında. Yedi ana iş kolunda 72 şirketi var. Bunlar arasında Turkcell, Genel Enerji, Digitürk gibi devler de bulunuyor. TMSF madem alacaklarını düşünüyor o zaman neden Show TV, SkyTürk ve BMC gibi maddi açıdan en kötü durumda olanları seçiyor? Malum Show TV ve SkyTürk maaşlarını bile ödeyemiyor. BMC'nin ise TSK'dan aldığı mayına dayanıklı Kirpi aracı siparişlerini dahi teslim edemeyecek kadar kötü durumda. Yani TMSF'nin tahsilat için Karamehmet'in şirketlerine el koyması, mantıklı görünmüyor. Hal böyle olunca insanlar soruyor: "Ak Parti, seçim öncesi atv'yi satıp, Show'a mı başlıyor? Nokta operasyon mu yapıyor?" Haksız mı sorular..."