Polemik & Kulis
09 Ara 2021 08:06 Son Güncelleme: 09 Ara 2021 08:09

AK Parti ile ilgili çarpıcı ‘HDP hazırlığı’ iddiası! ‘Senaryolar gözden geçirildi…’

Türkiye'de siyasetin yönü Cumhur İttifakı'ndan Millet İttifakı'na doğru kayarken son anketler ise Külliye’de paniğe neden oldu. Kulislerde HDP ile ilgili yeni senaryolar konuşulmaya başlandı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, AK Parti kulislerinde konuşulan HDP senaryolarını bugünkü köşesine taşıdı. "AKP’nin HDP’yi işine en çok yarayacak konumda tutmak için çoklu senaryolar geliştirdiği dikkati çekiyor." Diyen Balbay'a göre daha önce konuşulan bu senaryolar gözden geçirildi ve yenilendi.

‘Son senaryolar demeti şöyle’ diyen Mustafa Balbay, şu detayları aktardı:

1- HDP’yi kapatmak. Kararı seçime çok kısa bir süre kala alıp yeni parti ile yürüme zamanı bırakmamak. (Sanırız bu senaryoyu kendileri de beğenmediler. Bunun geri tepeceği, oylarını artıracağı görüşü hâkim.)

2- HDP’yi kapatmamak ama önde gelen partililerin çoğunu yasaklı duruma getirerek siyaset yapamaz hale getirmek.

3- HDP’nin dışında aynı tabana seslenen bir partinin daha kurulmasının önünü açarak oyların parçalı olmasını sağlamak. En azından bir bölümünü çekmek. (HDP’den Kars belediye başkanı seçilen Ayhan Bilgen’in son dönemdeki arayışları bu senaryonun neresindedir bilinmez. Ancak Bilgen’in yol aldığı dikkati çekiyor.)

4- Geçmişteki açılım süreci gibi olmasa da benzer adımlarla HDP’ye umut vermek, kendi tarafına çekmek. (İktidarın inandırıcılığı kalmadığı için bu olasılık çok zor.)

5- HDP’yi milletvekili seçiminde özgür bırakmak, hatta yüksek sayıda temsilciyi Meclis’e sokması için zemini güçlendirmek. Bunun karşılığında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nın arkasında durmasını istemek. (Bize göre turpun büyüğü bu şık. Yukarıda saydığımız dört şıkkın büyük ölçüde yıprandığı dikkate alınarak bunun pişirilmekte olduğunu duyuyoruz.)

Yazının tamamı için tıklayın!