Polemik & Kulis
16 Ağu 2022 18:15 Son Güncelleme: 16 Ağu 2022 18:21

AK Parti içinde Nebati çatlağı: "Bakanlığa getirilmesi parti oylarına olumsuz yansıdı"

AK Parti'nin her geçen gün azalan toplumsal desteği parti içinde de tartışmalara neden olurken; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçmenler üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtiliyor.

2023 seçimlerine aylar kala AK Parti'nin toplumsal desteği ekonomik krizin de etkisiyle azalırken; parti içinde de tartışmalar sürüyor.

NEBATİ AYRINTISI

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın edindiği kulis bilgisine göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nurettin Nebati’nin getirilmesi ve enflasyon artışının parti oylarına olumsuz yansıdığı AK Parti kulislerinde kabul ediliyor.

HAMLELERİN DESTEĞİ ARTTIRDIĞINI DÜŞÜNÜYORLAR

AK Parti kurmayları; emekli ve asgari ücrete yapılan zamlar ile 3600 ek gösterge düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oylarını yüzde 49-51 bandına, AKP'nin ise yüzde 38'lere yükselttiğini savundu.

''KIZIYORLAR AMA KOPMUYORLAR''

AK Parti kaynakları, ekonomik sıkıntılar nedeniyle yurttaşların bunaldığını ve bu nedenle iktidara kızgınlık ifade etse en zor süreçte bile partiden kopmadığını savundu.

Hayat pahalılığı nedeniyle yurttaşın rahatsız olduğunu ve tepkisini de gösterdiğini belirten AK Partili bir kaynak, durumu aile içi kavgaya benzeterek “Her evde karı koca arasında geçim sıkıntısı varsa kavga olur. Evet evde bir geçimsizlik, huzursuzluk var, ama bu boşanacakları anlamına gelmiyor.

Bizim sahada gördüğümüz iç huzursuzluk var, ekonomiden kaynaklı olarak. Küresel kriz kaynaklı bir sorun var. Son 3 aydır niye toparlanma var peki? Çünkü asgari ücret emekli aylıklarında iyileştirme oldu" ifadelerini kullandı.

''SEÇMEN HERHANGİ BİR PARTİYE GİTMİŞ DEĞİL''

AK Parti’ye göre CHP oyları yüzde 23-24 bandında seyrederken, İYİ Parti yüzde 12’nin üzerine hiç çıkmadı.

MHP’nin oyunu yüzde 9-10 bandında, HDP’nin ise 9-11 bandında olduğunu savunan AKP’lilere göre parti seçmeni, herhangi bir partiye gitmiş değil.

''ANKETLER DUYGUSAL, REEL OLAN SANDIK''

Anketlerin yanıltıcı sonuçları olabildiğine dikkat çeken AKP’li bir parti yöneticisine göre seçmen kızgınlıkla “oy vermeyeceğim” dese de sandığa gittiğinde çoğunlukla tutumunu değiştiriyor:

''Anketlerde sorulan, ‘Oy vermeyeceğim’ ifadesi duygusal bir ifadedir. Ama sandıktaki oy verme davranışı rasyonel. Onun için sandıkla anket arasında rasyonel makas vardır. Adama ‘Bu sorunları kim çözer?’ diye soruyorsun, ‘Erdoğan çözer’ diyor. Aslında seçmen, 'Şu sorunu çözün, ben de sana rahatlıkla oy vereyim' diyor.

Bizden bir yere oy falan gitmiyor. Pandemi başladığında siyasette bir psikoloji oluştu. Kar-kıyamet olduğunda kimse yerinden kıpırdamaz ya, şu anda da öyle bir psikoloji var, herkes yerinde duruyor.''