Politika
30 Haz 2017 16:46 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:32

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Günay:

- "Türkiye'ye terörle mücadelesinde büyük bir haksızlık yapılıyor. PKK ve FETÖ yandaşları Avrupa Konseyi'nde terörle mücadeleyi sanki muhalefete karşı yapılan genel bir yaklaşım olarak algı yayma peşindeler"

ESKİŞEHİR (AA) - AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Üyesi Emine Nur Günay, Türkiye'ye terörle mücadelesinde büyük bir haksızlık yapıldığını belirterek, PKK ve FETÖ yandaşlarının Avrupa Konseyi'nde terörle mücadeleyi, sanki muhalefete karşı yapılan genel bir yaklaşım algısı yayma peşinde olduklarını bildirdi.

Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleşen AKPM Genel Kurul toplantısına katılan Günay, yaptığı yazılı açıklamada, terör konusunu gündeme getirdiklerini, bu konuyu gündeme getirmekteki amaçlarının ise Avrupa Konseyi'nin bazı gerçeklerle yüzleşmesi sağlamak ve Türkiye'nin terörle kararlı mücadelesini gündemde tutmak olduğunu vurguladı.

Türkiye delegasyonu olarak hangi terör örgütleriyle eş zamanlı mücadele verildiğini çok somut olarak bilgi ve belgelerle ortaya koyduklarını belirten Günay, şunları kaydetti:

"PKK, PYD, FETÖ, DEAŞ'ın hepsinin terör örgütü olduğunu vurguladık. İlginç tepkilerle karşılaştık. Bir Fransız milletvekili bu söylemimize itiraz etti, 'FETÖ, PKK ve DEAŞ aynı sepete konamaz.' dedi. İşte dünya bu itirazı ve yaklaşımı görsün. Bir de Türkiye'nin terör örgütlerini finanse ettiğini savunan bu ülkeler esas kendileri önce El-Kaide'yi sonra DEAŞ'ı finanse edip, sonra araçsallaştırıyorlar. Terör ancak kendilerini kendi topraklarında vurduğunda terörist ayrımı yaparak, seslerini çıkartıyorlar. Türkiye'ye terörle mücadelesinde büyük bir haksızlık yapılıyor. PKK ve FETÖ yandaşları Avrupa Konseyi'nde terörle mücadeleyi sanki muhalefete karşı yapılan genel bir yaklaşım olarak algı yayma peşindeler. Diğer ülkelerden bazı milletvekilleri kendileri şimdi terörle ilgili web sitelerin kapatılmasından, terörle ilişkisi olan kişilerin takibine kadar bazı önlemleri dile getirdiler."

- "263 teröristin sadece 8'i iade edildi"

Türkiye'nin terörle mücadelesinde haklı taleplerine karşılık alamadığına işaret ederek, PKK saldırılarının yoğunlaştığı 2015 yılının temmuz ayından bu yana, 348 sivil ve 942 güvenlik personelinin katledildiğini anımsatarak, Günay, şu görüşlerini paylaştı:

"DEAŞ ile mücadelede Türkiye Fırat Kalkanı Operasyonu ile Suriye'de 3 bin teröristi etkisiz hale getirmiş ve bölgeyi temizlemiştir. Avrupa ülkeleri neredeydi? Avrupa ise Avrupa Birliği Polis Teşkilatı 2017 raporunda açıkladığı gibi PKK, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Romanya ve İsviçre'de maddi kaynak toplamakta, propaganda faaliyetleri yapmakta ve militan devşirmekte. 2006-2016 yılları arasında, sadece Almanya'dan 136 PKK militanının iadesi talep edilmiş, bunlardan sadece 3'ü kabul edilmiştir. Aynı tarihlerde 20 Avrupa Konseyi ülkesinden 263 teröristin iadesi için talepte bulunulmuş, bunlardan sadece 8'i için kabul gelmiştir."

- "Terör insanlığın düşmanıdır"

Günay, Türkiye'nin şu ana kadar 52 bin kişinin ülkeye girişini yasakladığını, bu mücadelede son yıllara kadar yalnız bırakıldığını belirtti.

2014 yılına kadar hiçbir bilginin Türkiye'ye aktarılmadığı ve paylaşılmadığını bildiren Günay, şunları kaydetti:

"2015 yılında havaalanlarında oluşturulan Risk Analizi Merkezleri sayesinde Türkiye, kendi tespitlerini yapıp, önlem aldı. Tek taraflı olarak yine de Avrupa ülkelerine bildirdi. 2015 yılından sonra bilgi paylaşımı başladı. Çünkü amaçları kendi ülkelerindeki 'radikalleri' Ortadoğu'ya göndererek kurtulmaktı ama planladıkları gibi olmadı. Kendi deyimleriyle bu radikaller tekrar terör eylemleri için Avrupa topraklarına geri dönmeye başladılar. Terörün tek bir bölge ve ülke sınırlı kalmayacağını ne yazık ki yaşayarak öğreniyorlar. Biz hep söylüyoruz 'benim teröristim senin teröristin' veya 'iyi terörist kötü terörist yoktur.' Terör insanlığın düşmanıdır, ortak mücadele gerektirir."

- Yeni nesil terör

Günay, terörün son yıllarda şekil değiştirdiğine değinerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Konsey Genel Kurulu'nda gündeme gelen en önemli nokta, yeni nesil terör veya hibrid terör konusu oldu. Ukraynalı milletvekili Guncharenko Avrupa ve dünyada son dönemlerde rejim terörizminin yaşandığını dile getirdi. Siber saldırılarla ülkelerin kamu kurumları, elektrik, bankacılık, savunma sistemleri felç ediliyor, bu da yeni terör eylemleri dalgasını oluşturuyor. Bu günümüzde yeni nesil savaşları ve yeni terör saldırılarını oluşturuyor. Avrupa Konseyi olarak hibrid terör ile de ortak mücadele etmemiz gerekiyor. Terörist, teröristtir. Bağımsızlık, özgürlük, aşırı sağ veya sol söylemi altında, kendilerini özgürlük direnişçisi veya savaşçısı olarak tanımlamalar artık fayda vermeyecek. Terörün tek bir tanımı olmalı, ortak mücadele yapılmalı, kimse tarafından finanse edilmemeli ve araçsallaştırılmamalı, hiçbir devlet de kendi içinde paralel yapılanmaya izin vermemeli. Ancak o zaman terörle mücadelede başarı elde edilir."