Gündem
03 Oca 2024 15:13 Son Güncelleme: 03 Oca 2024 15:15

Ajans Muhbir editörleri Süha Çardaklı ve Serkan Kafkas'a tahliye

Sığınmacılara yönelik paylaşımlarıyla bilinen ‘Ajans Muhbir’ isimli sosyal medya hesabının yöneticileri Süha Çardaklı ve Serkan Kafkas’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında tahliye kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında; ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ ve ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunu işlediği iddiasıyla tutuklanan Ajans Muhbir isimli sosyal medya hesabının yöneticileri Süha Çardaklı ve Serkan Kafkas Ankara Adliyesi’nde hakim karşısına çıktı.

Duruşmaya, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İYİ Parti Milletvekilleri Buğra Kavuncu ve Selcan Taşçı Hamşıoğlu da katıldı.

Duruşma, dava kimlik tespitiyle başladı.

TAHLİYE KARARI
Savcılık, sanıkların tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme heyeti davada yargılanan tüm sanıklar için tahliye kararı verdi. Tutuklu yargılanan Süha Çardaklı, Serkan Kafkas ve Eray Ertürk’ün tutuklulukları sona erdi.

SÜHA ÇARDAKLI’NIN SAVUNMASI
Ajans Muhbir yöneticisi Süha Çardaklı’nın savunmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bir gazeteci olarak halkın haber alma hakkını halka sunmuşuz, bunun neresi suç oluyor bunu anlamıyorum. Sarı basın kartı sahibi bir gazeteciyim. Bugüne kadar hiçbir ceza almadım çünkü asla olanı aktarmak dışında hiçbir şey yapmadım. Halkın haber alma hakkı ne zamandan beri suç teşkil etmektedir?

Kızılay’da hırsızlık yapan Türk’ün de Suriyelinin de haberini yapıyoruz. Biri suç oluyor biri olmuyor. Hiçbir zaman haber yaparken kimsenin etnik kökenini cımbızlamıyoruz. Yaptığımız haberlerin hiçbirisinde yorum yoktur.

42 haberin 42’sini de bizzat girdim. Hepsinin arkasındayım. Yalanlanmış tek bir haber yok. Haberlerin hepsi videolu, görselli. İlk habere bakabilirsiniz, TRT’de yayınlanmış. Bu haber yalansa TRT Yayın Yönetmeni neden burada yok? Bu haberle ilgili bir gün sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğünden şahsı ziyarete gittiler, haber yalan olabilir mi?

10 yıldır gazetecilik yapıyorum, gazetecilik yapmaya devam edeceğim. Haberlerin hiçbirinde suç yok. Biz sadece mesleğimizi yaptık. Başka hiçbir şey yapmadık.”

SERKAN KAFKAS’IN SAVUNMASI
Ajans Muhbir’in tutuklu diğer yöneticisi Serkan Kafkas ise şu savunmayı yaptı:

“Hakim bey huzurunuzda bir gazeteci olarak bulunuyorum. Dosyadaki haberlerin hepsi ulusal medyada yer almış haberlerdir. Haberleri incelediğimizde bana en komik gelen Yeni Şafak gazetesinin Euronews’e dayandırdığı bir haber var. Bildiğim kadarıyla Yeni Şafak’tan ya da Euronews’ten aramızda yargılanan hiç kimse yok. Haberlerimiz kaynaklı olduğu halde biz neden tutukluyuz bunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Haberler içerisinde bizim tutuklanmamıza neden olan şey sanırım Suriyeli, Afgan ifadelerini kullanmamız. Bunları kullanmamıza neden olan şey haberciliğin altın kurallarından 5N 1K’yı uygulamaktır. Burada ırksal ayrım, ırksal nefretten söz edilmesi mümkün değil.

Savcı beyin hazırladığı iddianamede ‘Şahsi hesabında milliyetçi paylaşımlar yapıldığı görülmüştür’ şeklinde bir ibare vardı. Bundan gurur duyuyorum. Çıktığım zamanda da milliyetçi paylaşımlar yapacağım.

Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum.”