Gündem
29 Haz 2010 19:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:25

AİHM'DEN TÜRKİYE'YE 'MEDYATİK CİNAYET' CEZASI!

AİHM, bir reality showda yer alan cinayet yüzünden Türkiye'yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve televizyon programına konu olan cinayet davasında mahkum edilen kişinin başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.

AİHM, 2002 yılında bir cep telefonu mağazası sahibini 35 bıçak darbesiyle öldüren ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Serdar Menderes Karadağ’in açtığı davada, ’’Türkiye’nin adil yargılama hakkını ihlal ettiğine’’ hükmetti.

Karar gereği Türkiye, mahkeme masrafları dahil, yaklaşık 8 bin avro maddi tazminat ödeyecek.

AİHM, davacının gözaltındayken avukata ulaşamadığı, henüz mahkum edilmeden cinayetle ilgili yapılan televizyon programında yetkililerin görüş açıklayarak ’’masumiyetin karinesi’’ ilkesini ihlal ettikleri ve daha sonra kendisini savunan kişinin avukatlık yeterliliği olmadığı gerekçesiyle, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Karadağ’ın, 2002 yılında sevgilisine yeni yıl hediyesi olarak cep telefonu almak için gittiği bayide çalışan İsmail Akman’ı 35 yerinden bıçaklayarak öldürmesi kamuoyunda geniş yankı uyardırmıştı. Cinayet, bir televizyonun reality şov programına konu olmuştu.

Polis, iş yerinde ölü bulunan Akman’ın, cep telefonundan son olarak Karadağ ile görüştüğünü belirlemiş ve Ümraniye’de bir internet kafeye baskın düzenleyerek Karadağ’ı gözaltına almıştı.

Evli ve bir çocuk babası Karadağ ifadesinde, ’’sevgilisine yeni yıl hediyesi olarak cep telefonu almak istediğini, dükkan sahibinden telefonu çalmayı düşündüğünü, ancak polisin yerini belirleyeceği düşüncesiyle bu kişiyi öldürüp kasadaki 78 milyonu da alarak kaçtığını, bu parayla da başka bir yerden telefon alıp sevgilisine hediye ettiğini’’ söylemişti.