Gündem
14 Eyl 2010 13:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:37

AİHM'DEN TÜRKİYE'YE HRANT DİNK CEZASI! TÜRKİYE DİNK AİLESİNE NE KADAR ÖDEYECEK?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Hrant Dink davasında Türkiye'yi mahkum ettiği kararı açıkladı.

Karara göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5 maddesini ihlal ettiği ifade edilen Türkiye, 105 bin euro tazminat, 28 bin 595 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

AİHM'e ilk başvuran, ölümünden bir hafta önce Dink'in kendisi olmuştu. Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, ailesi "Dink'in devlet tarafından korunamadığı" gerekçesiyle AİHM'e gitmişti.

Başvuruları birleştiren mahkeme, bugün davayı ortak bir karara bağladı.

Ailesi, Dink'in Türkiye'de yargılanıp mahkum olmasıyla aşırı uçların hedefi haline geldiğini, devlet tarafından korunmadığını ve saldırının faillerinin etkili şekilde soruşturulmadığını iddia ediyordu. Dink'in ailesi ayrıca, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkıyla ilgili maddelerini ihlal ettiğini savunuyordu.

Süreç içinde Türkiye'nin AİHM'e gönderdiği savunma basına sızmıştı. Ankara'nın söz konusu savunmada, Dink'in yazdıklarını, bir neo-nazi liderinin görüşlerine benzetmesi büyük tepki çekmişti.

Hükümet, savunmanın ortaya çıkmasının ardından geri adım atmış ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dink ailesi ve Türkiye arasında dostane çözüme gidilebileceğini söylemişti.

ETİKETLER
#hrant dink #aihm