Gündem
10 Ara 2019 12:29 Son Güncelleme: 10 Ara 2019 13:59

AİHM'den "Kavala'yı serbest bırakın" kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala‘nın başvurusuna ilişkin kararını açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına karar verdi.

​Mahkeme karara gerekçe olarak 'Kavala’nın makul şüphe olmadan tutuklanmasını' ve 'Anayasa Mahkemesi’nin dosyayı makul sürede incelememesini' gösterdi.

AİHM, Kavala'nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5-1, 5-4 ve 18. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, tutukluluğun bir hak ihlali olduğuna karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Osman Kavala ile birlikte 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı "Gezi davası" 24-25 Haziran 2019'da başladı.

16 Kasım 2018'de Osman Kavala'nın dosyasıyla bağlantılı olduğu düşünülen operasyonla sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere yönelik operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. 12 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Yiğit Aksakoğlu ise tutuklandı.

Aksakoğlu ilk duruşmada tahliye edildi.

Kavala'nın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 24-25 Aralık'ta görülecek.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

Osman Kavala, 1957'de Paris'te doğdu. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

Murat Belge’yle birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi olan Kavala Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi.