Gündem
10 Kas 2020 12:59 Son Güncelleme: 10 Kas 2020 22:11

AİHM'den Cumhuriyet davası kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar ve çalışanlarının 31 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklanmasına ilişkin yapılan başvuruyu bugün karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinin yaptığı şikayet başvurusunda Türkiye'nin İnsan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. AİHM Türkiye'nin özgürlük ve güvenlik hakkı ile ilgili 5. maddesinin birinci fıkrası ve ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Euronews'in aktardığına göre, AİHM aralarında gazetenin o dönemki Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Akın Atalay ile karikatürist Musa Kart da olmak üzere toplam 8 kişiye 16'şar bin euro para cezası ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM gerekçeli kararında Cumhuriyet gazetesi eski çalışanlarının gözaltına alınmaları ve mahkeme öncesi tutukluluk hallerinin mantıklı gerekçelere dayanmadığı görüşüne vardı

4 YILIN ARDINDAN KARAR BAĞLANDI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar ve çalışanlarının 31 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklanmasına ilişkin yapılan başvuruyu, aradan geçen 4 yılın ardından bugün karar bağladı.

31 Ekim 2016 günü Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları, “FETÖ ve PKK’ya üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Gazetecilerin avukatları, bir süre sonra, tutuklamaların haksız olduğunu belirterek AİHM’ye başvurmuştu. AİHM aradan geçen 4 yılın ardından başvuruyu karara bağladı.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun aktardığına göre, geçen dört yılda, yerel mahkeme, gazetecileri hapse mahkum etti. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütüne yardım etmek” suçundan Akın Atalay'a 8 yıl 1 ay 15 gün, Orhan Erinç'e 6 yıl 3 ay, Hikmet Çetinkaya'ya, 6 yıl 3 ay Murat Sabuncu'nun 7 yıl 6 ay, Bülent Utku'nun 4 yıl 6 ay, Önder Çelik'in 3 yıl 9 ay, Musa Kart'ın 3 yıl 9 ay, Hakan Karasinir'in 3 yıl 9 ay, Mustafa Kemal Güngör'ün 3 yıl 9 ay, Güray Tekin Öz 3 yıl 9 ay, Aydın Engin'in 7 yıl 6 ay, Ahmet Şık'ın 7 yıl 6 ay karar vermişti. Karardan önce ve kararla birlikte, farklı aşamalarda, tutuklu yargılanan sanıklar tahliye edilmişti. Karardan sonra ise 5 yılın altında ceza alan sanıklar, Yargıtay’a başvuru hakkı olmadığı gerekçesiyle, cezalarının infazına başlanması zorunluluğu gerekçe gösterilerek yeniden cezaevine konulmuştu.

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını “somut kanıt” olmadığı gerekçesiyle bozmuş ve sanıkların beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay, beş yılın altında ceza alan sanıkların dosyasının da birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtince, cezaevine konulan isimler tahliye edilmişti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonrasında ilk kararında direnmişti. Dosya yeniden Yargıtay’a gelmişti.