Medya
16 Nis 2019 08:59 Son Güncelleme: 16 Nis 2019 10:04

Ahmet Taşgetiren'den bomba iddia! BOP'un ikinci versiyonu devreye kondu!

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) ikinci versiyonunun devreye konduğunu iddia etti.

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren," Birincisin içinde üstelik 'eş başkanlık' boyutunda Türkiye de vardı" diyerek Türkiye'nin BOP’ta eş başkanlığı da yadırgamadığını söyledi. 

Taşgetiren'ın "BOP-2" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle: 

Büyük Ortadoğu Projesi’nin 2’nci versiyonu devreye konmuş durumda. Birincisin içinde üstelik “eş başkanlık” boyutunda Türkiye de vardı. NATO’nun soğuk savaş sonrası konsepti devreye konuyor ve bu çerçevede enerji yollarının Batı hesabına güvenliği noktasında, bölgeye demokrasi, hukuk vs getirmek söylemiyle Ortadoğu’nun dizaynı gündeme alınıyordu.

Türkiye’de Ak Parti iktidar günleri başlamıştı. Ak Parti kadroları, Batı ile mesafeli bir zeminden geliyorlardı ama içerdeki meşruiyet problemini aşmak için, dışardan bir destek hesabıyla Amerika ve Avrupa Birliği ile sıcak ilişkiler içindeydi. Bu desteği buldu, bu arada da BOP’ta eş başkanlığı yadırgamadı.

Ben o zaman bir tür hüsnü zanla eş başkanlığın, BOP’ta bölge aleyhine olacak girişimleri engelleme imkanı olabileceğini ifade ettim.

Sonra 1 Mart tezkeresi, Filistin, One Minute, İran nükleer müzakerelerindeki farklılık, Kıbrıs derken…. ABD ile, İsrail’le, ve Avrupa Birliği ile mesafeler oluştu, BOP’tan da bahsedilmez hale geldi. Ardından Arap Baharı, diktatörlerin devrilmesi ve yerlerine “İslami muhalefet”in gelmesi, Suriye farklılaşması…. Bunlar da Batı ile mesafeyi derinleştirdi. Suriye’de başlayan Türkiye – Rusya yakınlaşmasının silah gerginliği çerçevesinde S-400 gerilimiyle sonuçlanması… ABD’nin Suriye’de PYD-YPY’ye yatırım yapıp, “Türkiye’yi gözden çıkarmışçasına” adeta “Türkiye düşmanlığı”na demir atması…

Yazının tamamı için tıklayın