Gündem
21 Şub 2013 10:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

AHMET KAYA'NIN MEZARI TÜRKİYE'YE Mİ GETİRİLİYOR?

Başmüzakereci Egemen Bağış, Pere La Chaise mezarlığında bulunan Ahmet Kaya ile Yılmaz Güney'in kabirlerini ziyaret etti.

Ahmet Kaya’nın mezarına çiçek bırakan Bağış, ünlü sanatçının ailesinin izin vermesi halinde mezarın Türkiye’ye taşınabileceğini söyledi. Egemen Bağış, Türkiye’de artan özgürlüklere de vurgu yaparak Ahmet Kaya’nın bu özgürlüklerin bedelini gurbette vatan hasretiyle hayatını kaybederek ödediğini ifade etti. Bakan Bağış, ’’Bazı yaşadığımız özgürlüklerin farkında değiliz aslında, ama hepsi için birileri bir mücadele verdi, mağduriyet yaşadı’’ diye konuştu.

Bakan Bağış, konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında da, Ahmet Kaya’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı cezaevine şafak türküsüyle uğurladığını hatırlattı. Bağış, ’’Ahmet Kaya, Sayın Başbakanımız’i Pınarhisar Cezaevi’ne Şafak Türküsü ile uğurlamıştı. Cumhuriyetin 75.yıl konserinde ikisi de özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir Cumhuriyet vurgusu yapmışlardı. Başbakanımızın o zaman kimsenin kimseye yan gözle bakmadığı bir Cumhuriyet arzusunu hamdolsun milletimiz sahiplendi. Ahmet Kaya’nın artık şarkı söyleyenlerin, şiir okuyanların tutuklanmayacağı Cumhuriyetlerde buluşma temennisini milletimiz unutmadı’’ vurgusunda bulundu.

Ahmet Kaya’ya Kürtçe şarkı söyleyeceğim dediği için saldıranlar, onu hedef gösterenlerin dahi pişman olduğunu ifade eden Bağış, ’’Milletimiz o karanlık günleri unutmadı. Gerçekten içimiz burkuluyor. Yapılanlar hala içimizi acıtıyor. Keşke bunlar yaşanmasaydı da Ahmet Kaya şarkılarıyla, besteleriyle özgürlüklere ilham vermeye devam etseydi’’ diye konuştu. Ahmet Kaya’nın hayallerinin, arzularının da yıllar sonra gerçeğe dönüştüğünün altını çizen Bakan Bağış, devletin televizyonunun günde 24 saat Kürtçe yayın yapar hale geldiğini hatırlattı. Bağış, ’’Özgurluklerin önündeki bütün engeller bir bir kalktı’’ dedi.

Bağış, "Artık yorgun değil ilerici Demokrat Türkiye’de Diyarbakırlısı da, Edirnelisi de, Tuncelilisi de, Manisalılısı da sadece isimleriyle değil demokrasimizin standartlarıyla da bahtiyar’’ ifadelerini kullandı. Bakan Egemen Bağış, en çok sevdiği Ahmet Kaya türküsünün de ’’Yorgun demokrat’’ olduğunu söyledi. Bağış, ’’Adı Bahtiyar’ı herkes sever. Ama Yorgun Demokrat’taki enstrumental kısım bence dünyada en iyi kompoze edilmiş eserlerden birtanesi" diye konuştu.