Gündem
01 Eki 2015 15:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

Ahmet Hakan'ın avukatından Valiliğin 'koruma' açıklamasına yanıt!

İstanbul Valiliği'nin "Ahmet Hakan'a 'çağrı üzerine koruma' tahsis edildiği ve olay günü koruma çağrısında bulunulmadığı" şeklindeki açıklamasının ardından avukatından yeni açıklama geldi.

CNN Türk’te dün akşam yayınlanan programının ardından gece evinin önünde saldırıya uğrayan gazeteci Ahmet Hakan’ın avukatı Aslı Kazan, bir gazetede çıkan tehdit içerikli yazıların ardından 13 ve 14 Eylül tarihlerinde İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’ne koruma başvurusu yaptıklarını ancak yanıt alamadıklarını açıklamıştı. Bu bilginin basında yer almasının ardından İstanbul Valiliği de bir açıklama yaparak, “Ahmet Hakan’a ‘çağrı üzerine koruma’ tahsis edildiğini ve olay günü koruma çağrısında bulunulmadığını” söyleyerek haberleri yalanlamıştı. Ancak Ahmet Hakan’ın avukatı Aslı Kazan, Valiliğin bu açıklamasından sonra yeni bir açıklama yaparak, sözü edilen ‘çağrılı koruma’ kararının şubat ayına ait olduğunu, kendilerinin koruma başvurusunun ise bundan 7 ay sonra eylül ayında yapıldığını belirterek, bu talebin yanıtsız kaldığını yineledi.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Sayın Ahmet Hakan Coşkun’un koruma talebinde bulunmasına rağmen ilgili merciler tarafından koruma tahsisi işleminin yapılmadığını belirten değişik basın ve yayın organları ile sosyal medya mecralarında yer alan haberler ve bilgiler ise gerçeği yansıtmamaktadır. Sayın Coşkun’a, talebi üzerine ‘çağrı üzerine koruma’ tahsisi yapılmış olup müessif olayın meydana geldiği gün Sayın Coşkun’un koruma çağrısında bulunmadığı anlaşılmıştır” denilmişti.

Hakan’ın avukatı Aslı Kazan ise Valiliğin açıklamasında bahsedilen ‘çağrılı koruma’nın şubat ayında tahsis edildiğini, oysa kendilerinin Cem Küçük’ün tehdit içerikli yazısının Star gazetesinde yayınlanmasının ardından, yani 13 Eylül’de ‘can güvenliği gerekçesiyle’ koruma talebinde bulunduklarını söyledi.

Hürriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de konuyla ilgili olarak, “Bizdeki bilgilerle valinin yaptığı açıklama birbirini tutmuyor” dedi. CNN Türk’te katıldığı programda Hakan’ın avukatı Turgut Kazan’dan aldığı bilgileri aktaran Sedat Ergin şunları söyledi:

“İki tür koruma var. Bir çağrılı koruma; siz Emniyet’i arıyorsunuz, ‘ Bugün koruma istiyorum’ diyorsunuz. Bu tercihli bir sistem…

İkincisi yakın koruma sistemi. Turgut Kazan'dan aldığım bilgi Ahmet Hakan'ın zaten geçen şubattan bu yana çağrılı sistemi var. Fakat eylül ayında, özellikle iktidar yanlısı bazı gazetelerde kendisiyle ilgili çıkan tehdit yolu yazılar, 'seni sinek gibi ezeriz' gibi yazıların artması üzerine avukatı 14 Eylül tarihinde valiliğe başvuruda bulunuyor.

Bugün konuştum Turgut Bey'le, bizzat İçişleri Bakanı'nı aramış. Sayın Selami Altınok da ‘İstanbul Valisi’yle durumu konuşacağım’ demiş. Bu konuşmadan sonra başvuruyu yapıyor ve içişleri bakanına da durumun anlatıldığını anlatıyor.

Eğer yakın koruma tahsis edilmiş olsaydı durum biraz daha farklı olabilirdi diye düşünüyoruz.”