Medya
04 Şub 2012 10:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:18

AHMET HAKAN PATRONU AYDIN DOĞAN'LA MEDYAYI KONUŞTU!

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, patronu Aydın Doğan'la medya üzerine yaptığı sohbeti köşesine taşıdı.

Aydın Doğan’la medyayı konuştum

SABAH ve ATV’nin satışına dair geçen gün bir yazı yazmıştım.

O yazıya dün Sabah’tan bir cevap geldi.
Ben de Aydın Doğan’ı aradım.
Hem Star, Vatan ve Milliyet’in satışını, hem Doğan Grubu’nun durumunu ve hem de Sabah-ATV’nin satışına bakışını sordum.
Aydın Doğan’ın bu konulardaki yaklaşımı şöyle:
* * *
-  SORU: Siz hep medya bağımsızlığının ekonomik güçten geçtiğine inandığınızı söylüyorsunuz, medya şirketlerinizin 2011 sonuçlarından memnun musunuz?
AYDIN DOĞAN: 2011 yılında Doğan medya şirketleri güçlü bir rekabet ortamında yüksek performans gösterdi. Reklam gelirlerindeki büyümeden ve faaliyet kârlılığı açısından memnunum. 2012 ve gelecek yıllarda daha iyi sonuçlar bekliyorum.
-  SORU: Geçen yıl Milliyet ve Vatan gazeteleri ile Star TV’yi sattınız. Neden sattınız? Satış fiyatı için ne diyorsunuz?
AYDIN DOĞAN:
Star TV Türkiye’nin ilk özel televizyonudur. Marka değeri yüksek, reklam gelirleri iyidir. Star TV’yi RTÜK yasasındaki kısıtlamadan ötürü satmak durumunda kaldık. Yoksa Star TV’den bir şikâyetimiz yoktu. Çünkü RTÜK birden fazla TV sahibi olunduğunda, bu grubun reklam pazar payının yüzde 30’u aşmaması şartını getiriyor. Halbuki Kanal D ve Star TV’nin toplam reklam pazar payı yüzde 38 düzeyindeydi. Star TV’yi satarak RTÜK şartına uygun pay oranına indik, bu yasal bir zorunluluktu.
-  SORU: Peki Milliyet ve Vatan gazeteleri?
AYDIN DOĞAN:
Milliyet ve Vatan gazetelerine gelince... Milliyet 60 yılı aşkın mazisi ile köklü bir kuruluştur, Vatan gazetesi öncü ve güçlü bir markadır. Ancak Doğan Grubu olarak medyada küçülme politikasını benimsedik. Bu iki gazeteyi de bu politika çerçevesinde sattık. Fiyatları o günkü şartlara göre oluştu. Star TV’yi ve gazeteleri iyi, iki ayrı gruba sattık. Yeni sahiplerine hayırlı uğurlu olması samimi dileğimdir.
-  SORU: Siz 33 yıllık medya sahibisiniz ve sektörün duayenisiniz. En ciddi rakibiniz Sabah ve ATV Grubu’nun satışa çıkmasını ve piyasada dolaşan fiyat önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
AYDIN DOĞAN:
Sabah ve ATV Türk medyasının iki önemli markasıdır. Sabah gazetesi reklam gelirinde sektörde ikinci konumdadır, bayi satışında üçüncü gazetedir. ATV Türkiye’nin ilk kurulan dört TV’si arasındadır. Hep ilk dört TV arasında kalma başarısını sergilemiştir. Reklam ve marka değeri tıpkı Sabah gibi yüksektir. Piyasada söylenen rakamlar normaldir. Ama bence piyasada dolaşan rakamların üzerinde satış ihtimali de vardır.

Ahmet Hakan/Hürriyet