Medya
28 Kas 2010 06:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:49

AHMET HAKAN MUHTEMEL BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI YAZDI! LİSTEDE HANGİ GAZETECİLER VAR?

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Erdoğan'a kolaylık sağlaması amacıyla muhtemel türbanlı vekil adaylarını yazdı..

Benim başörtülü milletvekili adaylarım


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Lübnan dönüşü uçakta bombayı patlamış.

“Başörtülü kadınlar bu seçimde milletvekili olabilir” sinyali vermiş.

İşte buraya yazıyorum:
Bu açıklamanın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başı fena halde derttedir.
Yok, hayır... Sandığınız gibi değil.
Ne “Laik bir ülkede başörtülü milletvekili mi olurmuş” şeklindeki olası laik çıkışları kastediyorum, ne de “Eyvah! Meclis de elden gidiyor” tarzı feveranları...
Başbakan Erdoğan, bu türden yaklaşımlarla kolayca baş edebilir ama “Başörtülüler arası büyük ve derin rekabet” konusuyla öyle kolay baş edemez.
Çünkü...
Yıllarca harekete emek veren ve kendilerini “Meclis’e girmesi gereken ilk başörtülü milletvekili” olarak gören o kadar çok kadın var ki...
Üstelik hepsi alıngan... Üstelik hepsi rekabetçi... Üstelik hepsi maraza çıkarmaya hazır...
Bu durumda...
“Başbakan Erdoğan siyasi hayatının en büyük sorununu başına almış durumdadır” denmez de ne denir?
Ama benim yufka gönlüm, yine dayanamadı ve Başbakan Erdoğan’ı “Füze Kalkanı”ndan bile daha zorlu bir dertle baş başa bırakmaya razı olmadı.
Oturdum, bir “aday listesi” hazırladım.
Bazı isimlerin avantaj ve dezavantajlarını çıkardım.

“Gayret benden, takdir Başbakan’dan” diyerek takdim ediyorum:
* * *
-  MERVE KAVAKÇI: Gerçi eski yaraları deşmek gibi bir görüntüye yol açabilir ama “28 Şubat’la hesaplaşmak” için ondan daha iyi bir “doğrudan mesaj” da bulunamaz.
-  AYŞE BÖHÜRLER: Üslubu, tarzı, demokratlığı ve onca hizmeti nedeniyle tartışmasız en önemli adaydır.
-  SİBEL ERASLAN: İki sorunu var: Fazla duygusal ve geçmiş günleri biraz fazla yad etme meraklısı... Bu iki sorun aşılırsa neden olmasın?
-  FATMA K. BARBAROSOĞLU: Olabilir. Ancak ona mutlaka nazlanarak ve zorlanarak kabul etme şansı tanınmalı. Başka türlü olmaz.
-  YILDIZ RAMAZANOĞLU: Dikkat! Muhafazakâr demokrat bir parti için biraz sıra dışı kaçabilir.
-  HİLAL KAPLAN: “Bu kadar emek vermişler varken dünün türbanlısı hepimizin önüne mi geçecek” türü bir kız kardeş kavgasına yol açabilir. Aman dikkat!
-  CİHAN AKTAŞ: Alıngandır kendisi... Bu yüzden en azından bir teklifte bulunulsa, yani en azından kendisine bir reddetme şansı verilse iyi olur.
-  ŞULE YÜKSEL ŞENLER: Türbanın ilk ateşleyicisi... Onun yüzünden türbana, “şulebaş” diye isim takılmış... Huzur Sokağı’nın, Birleşen Yollar’ın, Bilal’in, Hilal’in, Feyza’nın hatırı var... Yani sembolik olarak düşünülebilir.
-  ÜMİT MERİÇ: Sonradan başını kapatmış bir sosyolog profesör... Üstelik babası Cemil Meriç... Gerçi “ithal aday” denilerek maraza çıkmasına neden olabilir ama o kadar risk de alınacak tabii...
-  HİDAYET TUKSAL: Biraz fazla feminist diye itiraz edenler çıkabilir. Ama duyduğuma göre Ankara’da kreş işine girmiş. Bunun bir denge yaratacağını, hatta “Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı” için bir şans bile olacağını düşünüyorum.
-  ESRA ELÖNÜ: Tek bir türbanlı tipi yok... “Uslular” var, “ağırbaşlılar” var, “nüktedanlar” var... Tabii bir de “marjinal türbanlılar” var. Peki onları kim temsil edecek? Esra kardeşimiz neden “Meclis’in hırçın kızı” olmasın ki?

-  BİRİCİK SUDEN:
Şimdi diyeceksiniz ki, “Biricik Hanım’ın bu listede ne işi var Ahmet Hakan? Yoksa kapandı mı?” Cevap veriyorum: Başbakan’ın verdiği işaretten sonra o çoktan başörtüsü tasarlamaya başlamıştır bile...

Ahmet Hakan / Hürriyet