Politika
10 Eki 2023 08:50 Son Güncelleme: 10 Eki 2023 08:52

Ahmet Davutoğlu’ndan ‘görevde olsam’ çıkışı! ‘Kayıtsız şartsız yedi şeyi yapardım…’

Ahmet Davutoğlu, “Görevde olsam kayıtsız şartsız Filistin'e destek verirdim, esir değiş tokuşu için devreye girerdim” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e binlerce füze atması ve topraklarına sızmasıyla başlayan karşılıklı çatışmalar hakkında, “Bugün de görevde olsam, kayıtsız-şartsız Filistinliler'e destek olur, Mescid-i Aksa'ya dönük saygısızlıkları görmezden gelmez, önlenmesi için her türlü çabayı gösterirdim” dedi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’yi sessiz kalmakla eleştiren Davutoğlu, “görevde olsaydım” diyerek yapacaklarını 7 başlık altında açıkladı.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, bazı gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Sözcü'den Saygı Öztürk'ün aktardığına göre, Davutoğlu, Orta Doğu’da yaşananları kaygıyla izlediklerini belirterek şunları kaydetti:

“Filistin meselesi bilinçli bir şekilde ‘İsrail saldırı altında' sözleriyle gündeme getiriliyor. Mağdur olan Filistin halkıdır. Geçmişte İsrail ve Filistin arasında arabuluculuk yaptım. 2012 yılında 12 bakanla birlikte Gazze'ye gittim. Kızı şehit olan bir babanın hastanedeki feryatlarını unutamam. 75 yıldır işgal altında olan Filistin'de Mescid-i Aksa'ya İsrail askerleri çizmeleriyle, köpeklerle girip arama yapıyor. Babaları topraklarından sürülmüş bu insanların çocuklarına dokunulamaz.

"FİLİSTİN MESELESİ YALNIZ FİLİSTİNLİLER'İN DEĞİL DÜNYANIN MESELESİDİR"

Filistinliler'in operasyonu sürpriz bir gelişme. Filistin meselesi yalnız Filistinliler'in değil dünyanın meselesidir.

Dünya ile ilişkisi koparılmış bir halkın arkalarında olduğu sanılan Araplar, bugün Filistin'den çok İsrail'le ilişki içine girmiş durumda. Filistinliler yalnız bırakıldıkları hissine kapılmış. İki devletli çözüm önerilerine rağmen, bu konuda 30 yıldır bir ilerleme olmadı. İsrail, bütün Filistin'e kendi toprakları içinde gösteriyor. Bir halk tarihten silinmek isteniyor. Böyle bir halkın önünde kimse duramaz.

"CUMHURBAŞKANI ‘FİLİSTİN' DİYEMİYOR!"

Bütün partiler resmi açıklama yaptı. Bunların tek istisnası AKP ile MHP'nin bu konuda sessiz kalmaları oldu. Açıklama yapanlar Filistinliler'in yanında olduğunu, meselenin insanlık meselesi olduğunu belirtti. Erdoğan ve Bahçeli'den ses çıkmadı. Partisinin kongresinde yaptığı konuşma ise tam anlamıyla bir rezalet. Filistin yanıyor, Mescid-i Aksa köpeklere çiğnettiriliyor, Cumhurbaşkanı ‘Filistin' diyemiyor. Cumhurbaşkanının bu konuşmasını kim hazırladıysa derhal görevden alınmalıdır. 1967 yılında İsrail, Mescid-i Aksa'nın üzerine İsrail barağı çekmişti. Türkiye'nin bu konuda kararlı tutumu üzerine o dönemde bu bayrak bir saat içinde indirilmişti. Türkiye, kendi kaderini tayin etmeye çalışan halkın yanındayız açıklamasını yapmıştı. Bugün de görevde olsam, kayıtsız-şartsız Filistinliler'e destek olur, Mescid-i Aksa'ya dönük saygısızlıkları görmezden gelmez, önlenmesi için her türlü çabayı gösterirdim.”

"FİLİSTİN'E VERİLECEK DESTEK DİPLOMATİK DESTEKTİR"

Cumhurbaşkanın Filistin'e ne gibi desteklerde bulunabileceğine ilişkin soruya, Davutoğlu “Filistin'e verilecek destek diplomatik destektir. Diplomasinin çözebileceği şeyler var. Üç kez arabuluculuk yaptım ve sonuç almıştık” karşılığını verdi. Filistin'de iki devletli çözüm önerilerden sonuç alınamadığını kaydeden Davutoğlu, İsrail'in böyle bir niyetinin olmadığını, İsrail'in iki devletli çözümü bu hareketleriyle yol etmeye çalıştığını ekledi.

"DERHAL İSRAİL VE FİLİSTİN TARAFIYLA İRTİBAT KURAR ATEŞKES İÇİN DEVREYE GİRERDİM"

Türkiye'nin Filistin-İsrail konusundaki anlaşmazlıkların çözümü konusunda atacağı adımlar olmasına rağmen iktidarın bu konuda sessiz kaldığına dikkat çeken Davutoğlu “Ben görevde değilim. Eğer görevde olsam şunları yapardım” dedi ve sıraladı:

Kayıtsız şartsız Filistin'e destek verirdim.

Mescid-i Aksa'ya dönük herhangi bir eylemin bütün İslam dünyasına ve insanlığa dönük olacağını ilan eder ve Mescid-i Aksa'ya dönük herhangi bir emrivaki karşısında Türkiye'nin İsrail ile bütün ilişkilerini gözden geçireceğini ilan ederdim.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nı derhal toplantıya çağırırdım.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki Kudüs Komisyonu'nun başkanı olan Fas Kralı ile temasa geçer ve komisyonun derhal toplanmasını talep ederdim.

BM Genel Sekreteri'ne doğrudan telefon ederek, 1948'de kurulmuş Kudüs Komisyonu'nda ‘dini mekanların korunması ile ilgili teamülün' teminat altına alınmasını talep ederdim.

Derhal İsrail ve Filistin (Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas) tarafıyla irtibat kurar ateşkes için devreye girerdim.

Esir değiş tokuşu için devreye girerdim.