Medya
04 Haz 2011 11:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:25

AĞZIYLA SÖYLEDİĞİNİ KULAKLARI İŞİTİYOR MU MUDUR ACABA?

Star Gazetesi yazarı Elif Çakır, Metehan Demir'in Kenan Evren yorumuna ateş püskürdü.

Netekim Diyarbakır Cezaevi’ne konulsun

Metehan Demir’in ağzıyla söylediğini kulakları işitiyor mudur acaba?
Ben işitince inanamadım mesela!

Metehan Demir her sabah Best FM’de “Konuşan Türkiye” programına yorumcu olarak katılıp ülke gündemini yorumluyor.

Araçta seyir halindeyken Demir’in konuşmasına kulak kesildim.

O da ne? Konu, darbeci Kenan Evren’in ifadesine başvurulması. Demir alaycı bir ses tonuyla Kenan Evren’in ifadeye çağrılmasıyla dalga geçiyor “Adam gelmiş kaç yaşına. Zaten yardımcısı sağ dese sol anlıyor, efendim bu taraftan diyor adam öbür tarafa gidiyor. Böyle bir adamı yargılasan ne olur yargılamasan ne... Hahahaha....”

Sağ desen sol, sol desen sağ anlayan adam 12 Eylül döneminde de kendince bir adalet terazisi kurup “bir sağdan bir soldan” asarak ülkeye sözümona sükunet ve huzur getirmeye çalışmıştı.

Orada bir durun bakalım şöylece... Bu kadar insanda travma yaratan, ülkenin üzerinden bir dozer gibi geçen darbe meselesi sizin dalga konunuz olamaz.

Sanki bu ülkede 650 bin kişi gözaltına alınmadı.

Sanki bu ülkede “sağdan soldan” insanlar idam edilmedi.

Sanki bu ülkede 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkartılmadı. 300 kişi şüpheli olarak sanki başka ülkede öldü.

Sanki siyasi mülteci olarak yurtdışına gitmek zorunda kalan 30 bin kişi başka ülkenin insanları...

Sanki işkencede ölen 170’den fazla insan bu ülkenin vatandaşı değil.

Sanki 300 gün yayın yapamayan gazeteler bu ülkede yayınlanmıyordu ve toplamda 4 bin yıl hapis cezası alan 400 gazeteci de bu ülkenin vatandaşı değildi...

Zaten ülkeye vize uygulaması olmayan Avrupa ülkelerini arayıp da “bizimkiler size kaçmasın, vize uygulayın” diyen Kenan Evren de değildi.

388 bin kişiye pasaport verilmemişse “netekim” vardır bir sebeb-i hikmeti, değil mi?

Bu liste uzayıp gider... Ne varmış Kenan Evren’in yaşında? Bakın, Arjantin’de 1976 yılında yapılan askeri darbe sonrası yaşanan işkencelerle ilişkisi olduğu kanıtlanan General Eduardo Cabanilles ömür boyu hapse mahkum oldu.. 96 yaşındaki generale kimse kaç yaşında filan demedi.

8 bin Bosnalı Müslüman ve Hırvat’ın öldürüldüğü Srebrenica katliamının baş sorumlusu Sırp General Ratko Mladiç 16 yıl aradan sonra yargı önüne çıkıyor. Kimse yaptıklarının hesabını ödemeden gitmeyecek bu dünyadan. Bu ülkeye bunları yaşatanların eceliyle ölmelerine kahrettim ve onlara uzun ömürler diledim. Bir gün bütün bu yaptıklarının hesaplarını verebilecekleri günlerin geleceğini umut ederek.

Hesap elbette bunlarla bitmemeli.

12 Eylül döneminde görev yapan cezaevi müdürleri, yöneticileri, dönemin valileri, emniyet müdürleri, sıkıyönetim mahkeme başkanlarının da yargılanması gerekiyor.

Bu günleri en çok da “Anlatmak istiyorum, Diyarbakır Cezaevi’nde olanları herkes bilsin istiyorum, içimdeki frene basamıyorum ve herkesin önünde hüngür hüngür ağlıyorum, ağlıyorum...” diyen Selim Dindar’ın görmesini arzu ederdim. Ama eşi görecek, oğlu Heja görecek ve babası hayatta olmasa da babasının onurunun iade edildiğine şahit olacak.

Selim Dindar, Diyarbakır Cezaevi’ndeki insanlık dışı işkenceleri anlatarak hepimizi insan olmaktan utandıran kişiydi.

Kenan Evren “sağ deyince sol” anlıyor olabilir, yürürken dahi dengesini kaybediyor olabilir. Ancak ne olursa olsun sorgulanacak. Ceza alırsa, gerekirse 1 gün bile sembolik olarak hapsedilecek.

Bu ülke onun mahkum olduğunu görecek... Sonra da diğerlerinin.

Bu ülkede Abdullah Öcalan ne kadar suçluysa Kenan Evren de o kadar suçludur.

Ve Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya yargılanırken, Mamak’ta, Metris’te ve Diyarbakır Cezaevi’nde cehennemi görenlerden hayatta olan herkesin mahkemeye davet edilmelerini arzu ederim.

Kenan Evren de Tahsin Şahinkaya da 12 Eylül mağdurlarının gözleri önünde yargılansın. Hatta keşke Diyarbakır, Metris ve Mamak cezaevlerinden hangisini tercih ederlerse (seçim hakkı verilsin) orada mahkum olsalar.

Bir cinayet haberini bile “Vahşet!!! Dehşet!!!” diye döndüre döndüre dakikalarca veren merkez medyanın sayın eli kalem tutanları, darbeciliği küçümsemeye kalkışarak daha nereye kadar gideceksiniz, merak ediyorum.


Elif Çakır/Star