Dünya
10 Ağu 2021 12:15 Son Güncelleme: 10 Ağu 2021 12:31

Afganistan’daki ABD Ordusu'nun eski komutanından olay itiraf! ‘Terörle savaşa girmeye değmedi…’

Afganistan'daki ABD ordusunun eski komutanı, terörle savaşın faydalı olduğunu 'iddia etmenin imkansız' olacağını dile getirdi.

Ortak Özel Harekat Komutanlığı'nın ve Afganistan Savaşı'nın eski komutanı Stanley McChrystal, daima değişen terör örgütlerine karşı 11 Eylül saldırılarına yanıt olarak başlatılan ve bitmek bilmeyen savaşın buna değmediğini söyledi.

Daily Beast'in yardımcı editörü Spencer Ackerman'ın yeni kitabı Reign of Terror (Terörün Hükümdarlığı) için konuştuğu emekli orgeneral "Böyle bir iddiada bulunacak kadar olumlu bir sonuç yok" dedi.

General McChrystal, ABD'nin Afganistan ve Irak'taki savaşlarının "iyi niyetlerle" başlatıldığını fakat "temel hatalarla" kösteklendiğini de iddia etti ve şu ifadeleri kullandı: “ABD ordusu iki ülkenin işgali aşamasından sonra olacakları planlamış olsaydı işler daha farklı mı ilerlerdi, bilmek imkansız. Bu savaşa farklı bir zihniyetle, tamamen farklı bir yaklaşımla girseydik, ki bu da daha çok devlet yoluyla geliştirilen bir kontrgerilla yaklaşımı olurdu, işe yarar mıydı?

Öyle olacağını söyleyemem ama bence daha iyi bir yaklaşım olurdu.”

Başkan Joe Biden nisanda bütün Amerikan birliklerinin 11 Eylül itibarıyla Afganistan'dan çekilmiş olacağını duyurarak ABD'nin en uzun süredir devam eden savaşını sona erdirmişti.

31 Ağustos'a çekilen gizli ayrılış planına göre, ABD Büyükelçiliği'ni, Kabil Havalimanı'nı ve diğer önemli devlet altyapılarını korumak için sadece yaklaşık bin askerden oluşan küçük bir birlik bırakılacak.

ABD ordusunun ayrılışından beri yeniden dirilen Taliban, hükümet güçlerine karşı kanlı bir iç savaş yürütmeye devam ediyor. Taliban bu hafta birden fazla vilayet başkentini kuşattı.

Afganistan'daki çatışmalarda 2 binden fazla ABD askeri personeli öldü.

Dış politika uzmanları, uluslararası terörizmle mücadelede Terörle Savaş yaklaşımının etkili bir şekilde gözden geçirilmesi için çağrıda bulunuyor.