Gündem
31 Tem 2021 16:53 Son Güncelleme: 31 Tem 2021 17:24

Afet bölgesine giden Erdoğan açıklamalarda bulundu

Antalya'da afet bölgesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Acil ihtiyaçlar için 50 milyon lira gönderildi. Vergi, SGK primi, tarım ve ziraat borçları ertelenecek" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının devam ettiği Manavgat’ta yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.

YARDIMLARI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon lira ödenek gönderilmiştir. Yanan ve hasar gören evlere ayrıca kira yardımı yapılacak. Tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak." dedi.

"1 AY İÇİNDE İNŞAAT BAŞLAYACAK"

Erdoğan, yangın nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde faizsiz esnaf kredisi ve KOSGEB acil desteğinin verileceğini ve 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 yıl içerisinde afet bölgesindeki evlerin, yöresel mimariye uygun şekilde tüm müştemilatı ile tamamlanacağını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Genel hayata etkili afet bölgesinde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, Tarım Kredi, Tarım Ziraat borçları ertelenecek. İlk tespitlere göre 16 mahallemiz yangından zarar görürken bazı mahalleler boşaltıldı. Hasar gören konutlarla ilgili tespitler ışığında gereken çalışmalar yürütülecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerde, çadırdan beslenmeye her türlü araç gerecin afetzedelerin emrine sunulduğunu belirtti.

Yangından etkilenen bölgelerdeki su ve elektrik kesintilerine ilişkin Erdoğan, şunlar aktardı:

"Elektrik sıkıntısı yaşanan 35 köyden, tedbiren kesintisi süren 12'si hariç diğerlerine elektrik verilmiştir. Su kesintisi olan mahalle sayısı 25'ten 15'e düşürülmüştür."

"YANAN YERLER BAŞKA AMAÇLA KULLANILAMAZ"

Yangın etkilenen bölgelere ilişkin Erdoğan, "Anayasa'mızın 169. maddesine göre, yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Türkiye'nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir." ifadelerini kullandı.

"3 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ"

Bölgedeki yangınlarda 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, "Yangından etkilenen 334 vatandaşımıza tıbbi müdahaleler derhal yapılmış ve hemen hepsi taburcu edilmiştir." dedi.

"Vatandaşlarımız müsterih olsun." diyen Erdoğan, "Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyecek, her türlü zararlarını karşılayacağız." diye konuştu.

Orman teşkilatının ülke genelinde 4 bin 300 araç ve 21 binin üzerinde personel ile görev yapmakta olduğunu belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Son üç günde 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulans görev yapmıştır. Yeni teknolojiye sahip amfibi uçaklar, gelişmiş helikopterlerimiz sayesinde yangınla mücadelede filomuzdaki zafiyeti ortadan kaldırmaya çalıştık. Bilhassa insansız hava araçları, yangınların hızla tespiti ve büyümeden kontrol altına alınması konusunda bize büyük imkanlar sağlamıştır."

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Orman teşkilatımız dünyanın en iyilerinden kabul edilir. Herkesi, şehitler verme pahasına ormanlarımızı koruyan bu teşkilatın mücadelesine saygı duymaya davet ediyorum. Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine göre bölgemizde yangınlara en hızlı ve etkin müdahaleyi yapan ve en az zarar gören ülkeler arasında ilk sırada yer alıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasına ilk yağmurlarla birlikte başlanacağını bildirdi.

THK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her zaman olduğu gibi birileri milletin yüreğindeki yangını kısır çekişmelerine meze yapmanın gayreti içinde düşmüştür. Bu, siyaset konusu yapılacak bir mesele değildir." diye konuştu.

Erdoğan, uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebinin uzun yıllardır bu görevi yürüten THK'nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olması olduğunu söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm vatandaşlarımızı, ormanlarımızın korunması, tedbirsiz ateş yakılmaması, yakılan ateşlerin tamamen söndürülmesi hususunda dikkatli olmaya devam ediyorum."