AFAD'tan 'kırmızı eylem' planı: İstanbul'daki en riskli mahalleler

İstanbul’daki deprem riski taşıyan bölgelere yönelik AFAD’ın hazırladığı ‘Kırmızı Eylem’ planında, çeşitli ilçelerde 100’den fazla semtte acil dönüşüm yapılması gerekiyor.

AFAD'tan 'kırmızı eylem' planı: İstanbul'daki en riskli mahalleler - Sayfa 1

AFAD’ın 5 ay önce İstanbul’un deprem riski taşıyan bölgelerine yönelik hazırladığı “Kırmızı Eylem” planına göre, kentte yüzden fazla semtte acilen depreme yönelik dönüşüm yapılması gerekiyor. Planda, cadde ve sokakların da acil müdahale ekiplerinin girişlerini engellemeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

133
AFAD'tan 'kırmızı eylem' planı: İstanbul'daki en riskli mahalleler - Sayfa 2

Olası Büyük Marmara Depremi’nin İstanbul’da yol açacağı risklere yönelik endişe ve tartışmalar devam ederken, kent genelinde depreme ilişkin en önemli konuların başında eski yapıların dönüştürülmesi geliyor.

233
AFAD'tan 'kırmızı eylem' planı: İstanbul'daki en riskli mahalleler - Sayfa 3

Dönüşümün hangi bölgelerde aciliyet oluşturduğu ise AFAD tarafından geçtiğimiz kasım ayında hazırlanan “Kırmızı Eylem” başlıklı planlamasında yer alıyor. Planlamanın İstanbul kısmında yapı stoğu riskli olarak saptanan semtler detaylı olarak sıralanırken, 10 yıl içinde tamamlanması gerektiği belirtilen dönüşüm projelerinin her yıl en az yüzde 10’luk kısmının bitirilmesi vurgulanıyor.

333
AFAD'tan 'kırmızı eylem' planı: İstanbul'daki en riskli mahalleler - Sayfa 4

Haberglobal'de yer alan habere göre, 'Kırmızı Eylem' planlamasında sokakların acil müdahale ekiplerinin sokağa girişlerini engellemeyecek şekilde standartlara kavuşturulması, afet anında kullanılmak üzere belirlenmiş acil tahliye yolları, İspark ve diğer otoparkların arındırılmış olması, deprem sonrasında çadır alanı olarak kullanılması planlanan kamu mülkiyetindeki geçici barınma alanlarının altyapılarının tamamlanması gerektiği de dikkat çeken kısımları oluşturuyor.

433