Gündem
21 Oca 2022 12:52 Son Güncelleme: 21 Oca 2022 12:58

AFAD ve İçişleri'nden 'soğuk ve yağışlı hava' uyarısı: Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın

Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı hava bugünden itibaren yurt genelinde etkili olacak. Vatandaşlara "Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı" uyarısında bulunan AFAD; buzlanma, don ve çığ tehlikesine karşı alabilecek önlemleri sıraladı.

Hafta başından beri kışın çetin yüzüyle mücadele eden Türkiye, yeni bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya... Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren batı kesimlerden başlayarak yurt genelinde etkili olacağı tahmin ediliyor.

PAZARTESİDEN İTİBAREN DAHA SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVA DALGASI GELİYOR
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan ( Afad ) yapılan yazalı açıklamada, pazartesi gününden itibaren ise Türkiye'nin, Karadeniz üzerinden gelecek daha soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği belirtilerek, "Tüm yurtta kuvvetli, yer yer yoğun kar şeklinde yağışlara neden olacağı tahmin edilmektedir. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da perşembe gününe kadar zirai don tehlikesi bulunmamakta. Doğu kesimlerimizde kar örtüsü bulunan yüksek ve dik kesimlerde bu hafta beklenen kuvvetli ve yoğun kar yağışları ile birlikte çığ tehlikesi söz konusu. Aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don için vatandaşlarımızın ve yetkililerin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmesi önem taşımaktadır. AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi, valilerimizin başkanlığında il afet ve acil durum yönetimi merkezleri ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız, bu kapsamda tedbirlerini alarak gelişmeleri takip etmektedir" denildi.

"ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKILMAMALI"
Vatandaşların buzlanma ve don tehlikesi ile çığ tehlikesine karşı alabileceği önlemler ise şöyle sıralandı:

"Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı. Dışarı çıkmadan önce hava tahmin raporları takip edilmeli. Devam eden bir tedavi ihtiyacı bulunan vatandaşlarımız, durumlarını bağlı bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlık kuruluşlarına bildirmeli. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından uzak durulmalı. Vücudu sıcak tutacak elbiseler tercih edilmeli. Kayarak düşme tehlikesine karşı yürürken eller cepte tutulmamalı. Küçük ve dengeli adımlarla yürünmeli. Tabanı kaygan olmayan ayakkabılar tercih edilmeli. Cep telefonları bataryası ve varsa mobil şarj ünitesinin şarjları dolu tutulmalı, radyo ve el feneri için yedek pil bulundurulmalı."