Gündem
11 Oca 2011 15:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

ADINI FERİHA KOYDUM DİZİSİNE BİR ŞOK DAHA!

"Adını Feriha Koydum" adlı dizi, Show Tv'de yayınlanmaya başlamadan büyük bir krize yol açtı.

Çocuk ve gençlik edebiyatı yazarı Gülten Dayıoğlu, dizinin konusunun 1970’li yıllarda yazdığı "Yeşil Kiraz" adlı romanla aynı olduğunu öne sürerek, İstanbul Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi’nde dava açtı.

Sabah gazetesinin haberine göre; Fatih Aksoy’un sahibi olduğu Med Yapım Televizyon Filmcilik A.Ş.’nin mali ve manevi haklarına tecavüz ettiğini ileri süren Dayıoğlu, ihtiyati tedbir kararı alınmasını istedi. Başrollerini Vahide Gördüm ile Hazal Kaya’nın paylaştığı dizi, yayınlanmadan durdurulma riskiyle karşı karşıya.

’FRAGMANLARI KALKSIN’

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, bugüne kadar yaklaşık 600 bin baskı yapan ve ders kitaplarına giren romanın alenileştiğinin belirtildiği dava dilekçesinde, "Dizinin kahramanları, yardımcı karakterler, konusu, olayın geçtiği yerler Yeşil Kiraz ile aynıdır. Yazar, senariste veya televizyon şirketine bu eserin işleme hakkını vermemiştir. Dizinin bölümleri ve fragmanlarının televizyon kanallarında ve internet sitelerinde yayınının önlenmesi için ihtiyati tedbire ve tecavüzün men’ine karar verilmesini arz ederiz" denildi.

’DERDİMİZ PARA DEĞİL’

Yazarın avukat oğlu Murat Dayıoğlu, annesinin maddi bir beklenti içinde olmadığını belirterek, "Derdimiz para değil. Bu yüzden tazminat davası açmadık. Annem fragmanları görünce çok şaşırdı ve üzüldü. Tek isteği, isminin ve kitabın namının korunması. Dava açmadan önce şirket yetkililerine ulaşmaya çalıştık ancak bize dönen olmadı" diye konuştu. Tedbir alınmadığı takdirde telafisi imkansız zararlar doğacağını savunan Dayıoğlu, "Gülten Dayıoğlu’nun da tabiriyle ’romanın ciğerini söküp’ kendilerine göre yorumlayıp senaryolaştırmışlar. Kiraz kızı kötü yola düşürmüşler. Oysa annem, kitaplarında hep çocuk ve gençlere yarınlara yönelik umut aşılar ve onları ahlaklı, erdemli bir yaşama özendirir." diye konuştu. Dizinin ilk bölümünün 13 Ocak’ta yayınlanması bekleniyor.

FATİH AKSOY: İLGİSİ YOK

Dizinin yapımcısı Fatih Aksoy, dizinin kitapla ilgisinin olmadığını belirtti. Davayla ilgili kendisine bilgi gelmediğini söyleyen Aksoy, "Gülten Dayıoğlu, dizi yayınlanmaya başladığında bunu anlayacak. Keşke bu kadar acele etmeyip dizinin yayınlanmasını bekleseydi. Ona göre dava açıp açmayacağına karar verseydi ama zararı yok. Kapıcı kızıyla ilgili hikayeleri herkes işleyebilir" diye konuştu.