Gündem
31 Mayıs 2013 17:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

'ADINA ÜNİVERSİTE DE YAPILMALI!' YAVUZ SULTAN SELİM NASIL BİR PADİŞAHTI?

İstanbul'da üçüncü boğaz köprüsüne ismi verilen Yavuz Sultan Selim nasıl bir padişahtı.

İstanbul’da üçüncü boğaz köprüsüne ismi verilen Yavuz Sultan Selim, Osmanlı dönemine damgasını vuran padişahlardan biriydi. İmparatorluğun dokuzuncu padişahıydı ve sekiz yıl dokuz ay tahtta kaldı. Henüz 49 yaşındayken hayatını kaybeden Yavuz Sultan Selim Han’ın Türbesi İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunuyor.  Ve kaftanının da ilginç bir hikayesi var.

Tarih Profesörü Abdülkadir Özcan’la türbesinin bulunduğu yerde Yavuz Sultan Selim’in yaşam öyküsünü A Haber’e konuştu.

İstanbul’da inşasına başlanan 3. Boğaz köprüsünün “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” açıklanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 3. Boğaz köprüsünün ismini “Yavuz Sultan Selim köprüsü” olarak açıklamasının ardından gerek sosyal medya da gerekse bazı çevrelerde konu ile ilgili eleştiriler gelmeye başladı.

Prof Dr. Abdülkadir Özcan Yavuz Sultan Selim adına üniversite de yapılmalı

Özcan: “Osmanlı padişahlarının en büyüklerindendir. O bakımdan köprüye adının verilmesinde bence hiçbir sakınca yoktur. Adına doğru dürüst bir üniversite bile yok.” olduğunu belirtti.

Özcan: “Aslında Yavuz Sultan Selim bazı tarihlerin kasıtlı olarak 40.000 kişiyi öldürttüğüne dair yazdıkları doğru değildir. Böyle bir şey mümkün değildir. Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail’in Anadolu’daki propogandasını yapan elebaşıları cezalandırmıştır.  Bazıları tabiî ki öldürtmüştür, bazılarını da sürgün ettirmiştir.”

Prof Özcan’a göre ise Yavuz Sultan Selim Han’ın verilmesi isabetli bir karar

Özcan: “Vasiyeti bir bakıma yerine getirilmiş oldu. Bu derece denize aşık, bu derece İstanbul’u seven bir hükümdarın adının 3. Boğaz köprüsüne verilmesi layıktır uygundur.”

Peki Yavuz Sultan Selim nasıl bir padişahtı?

Özcan:  “Okumayla çok ilgili, eğitimle, ilimle çok ilgili bir padişah. Mısır seferine gider  giderken yüklerle kitap getirmiş, götürmüş. İbn-i Kemal onun döneminin alimlerindendir Kemal Paşa zade diye bilinen..daha sonra Şeyhüslam olacaktır. Yürürken onun atının ayağından sıçrayan çamurlar Yavuzun kaftanına geliyor. İbni Kemalde tedirgin oluyor, çekiniyor, zaten öfkeli, sert bir padişah. Biraz tedirgin olduğunu görünce korkmayasın diyor, tedirgin olmayasın alimlerin atının ayağından sıçrayan çamur bizim kaftanımızın süsümüz olur diyor ve ben olduktan sonra bu kaftanımı tabutumun üzerine koysunlar diyor… Bu onun ilme ve alimlere verdiği çok güzel bir göstergesidir.”

Özcan: “Sultan Selim, Mısır seferine giderken Suriye üzerinden gitti Halep, Hama,Humus Şam üzerinden gitti. Şamdada ilginç bir hadise cereyan etti. Yıllar asırlar öncesinden Muhiddin Arabi: “Sin şına girdiği zaman Muhiddin’in muradı hasıl olur” bir sözü var. Bundan maksat Sinin Selim, şın’da şam olduğu… Şam’ada Selim’in girmesinden dolayı Muhiddin Arabinin muradının ortaya çıktığını öğreniyor Yavuz Sultan Selim.Ve muhiddin arabinin kabrinin arattırıyor ve oraya bir türbe yaptırdığını biliyoruz. “