Televizyon
20 Kas 2013 11:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:46

Acun sadece TV8'i değil tüm kanalları değiştirecek!

Acun TV8'i satın aldı. Şimdi ne olacak, diğer kanallar Acun'a nasıl karşılık verecek? Murat Tolga Şen yazıyor.

Öncelikle artık “Acun” değil; Acun Ilıcalı…

Çünkü o artık sadece bir “eğlendirici” değil, koskoca kanal patronu… Onunla ilgili haber yapanların/yazanların artık soyadını mutlaka ekleyeceklerini düşünüyorum. TV8’i aldığı belli olduktan sonra çıktığı Yetenek Sizsiniz bölümündeki değişen beden dili de artık Acun değil Acun Ilıcalı olacağının işareti olarak okunabilir.

Acun Ilıcalı geldi kanalın emekçileri gitti. Acun’un kendi ekibiyle geleceğini, haber istemediğini, TV8’i kendi yayıncılık anlayışına göre dönüştüreceğini zaten biliyorduk, kanalda çalışanlar da tahmin ediyordu ancak bir gün işe gelip duvara asılmış bir listeden atıldığını öğrenerek eve dönmek çok acı vericidir. Medya dünyasının gladyatör arenasından farkı yok.

Peki, şimdi ne olacak? Acun ve programları kendi kanalında yayınlanınca ne değişecek? Diğer kanallar buna nasıl cevap verecek?

Belki “Hadi canım!” diyeceksiniz ama Acun’un TV8 macerası yolunda gitmeyebilir.

Acun Ilıcalı kendi kanalını alan, kuran ilk ekran yüzü değil.

Bundan yıllar önce Levent Kırca, Digiturk üzerinden yayınlanan Levent Kırca TV adında bir sanat-kültür kanalı açmıştı. Bir insan neden TV kanalına kendi adını verir ki?

Neyse, Kanal açılmadan aylar önce de binlerce genç, bitmez sıralara sokularak elenmişti, bu görüntüler TV’lerde sürekli döndürülmüştü. Sırf bu görüntülerin TV’ de gösterilmesi bile onur kırıcıydı bana göre… Ama anlatacağım bu değil. İşler yolunda gitmeyip kanalın batacağı anlaşıldığında Levent Kırca’nın bir içecek otomatının önüne geçip, “Harika bir şey bu, içip içip serinliyorum. Bakın ne güzel bedavaya reklamınızı da yapıyorum, ne olur bizim kanala reklam verseniz” deyip Coca-Cola’ya yalvarmışlığını izlediğimi bilirim. Solcu, emek savunucusu Levent Kırca bir Cola otomatının önünde kapitalizme diz çöküyordu ve bu TV’de izlediğim en acayip şeydir kesinlikle…

Acun, Don Kişot değil, kültür-sanat kanalı kurup cahil tanrılara kurban etmeyecek elbette ancak bu ihtimali gözardı etmemek gerek.

Peki, ya tutarsa?

O zaten daha büyük bir ihtimal ve 130 kanal çalışanından daha da çok endişelenmesi gerekenler dizi sektöründe çalışanlar olmalı.

Acun sadece TV8’i değil tüm kanalları değiştirecek!

TV8, Acun’un yönetiminde zirveye oynayan bir kanala dönüşürse, yarışma-eğlence formatı tüm kanalları istila edecek, pahalı dizilerin “prime time” hükümranlığı sona erecek demektir. Kanal yöneticilerinde, ucuza çıkan yarışma-eğlence programlarının karşısına çok ciddi bütçelerle yapılmış geniş kadrolu dizileri koymak için bir heves kalmayacak. Diziler belki de yeniden TRT zamanlarına dönecek; tiyatro oyuncularından kurulu bir kadroyla, kısıtlı mekanlarda çekilmiş ucuz işler… Ha, bana sorarsanız o zamanlar daha güzeldi. Bir Gülşen Abi’yi, bir Şaşıfelek Çıkmazı’nı kim unutabilir ki?

Kim ne derse desin, Acun Ilıcalı’nın bir kanal patronuna dönüşmesi TV’yi tamamen değiştirecektir. İklim değişecek ve ayakta kalamayanların nesli tükenecek. Acun’un yükselişi birilerinin sonu olacak.

MURAT TOLGA ŞEN /murattolga@gmail.com