Gündem
19 Ara 2016 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:17

Acı bilanço! 2016 yılında kaç gazeteci öldürüldü?

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, 2016'nın Ocak ayından bu yana öldürülen gazeteci sayısını açıkladı.

Kısaltması RSF olan Sınır Tanımayan  Gazeteciler  1 Ocak ve 10 Aralık 2016 tarihleri arasında 74 profesyonel ve profesyonel olmayan gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

Gazetecilerin büyük bir kısmının Suriye, Irak, Libya, Yemen,  Afganistan ve Burundi'de öldürüldüğüne işaret eden örgüt, gazetecilerin 4'te  3'ünün kasten öldürüldüğünü kaydetti.

Örgüt, Afganistan'da hayatını kaybeden 10 gazetecinin hepsinin  meslekleri nedeniyle kasten öldürüldüğüne dikkati çekti.

Savaş olmadığı halde en fazla gazeteci cinayetinin görüldüğü ülke  Meksika oldu. Meksika'da bu yıl 9 gazeteci katledildi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, gazetecilere karşı şiddetin  gün geçtikçe arttığını ve gazetecilerin sırf meslekleri için öldürüldüklerini  belirtti.

Bu arada RSF, Birleşmiş Milletlerin (BM) uluslararası hukuk  kurallarının uygulanması için somut bir mekanizma oluşturması gerektiğini  kaydetti.

RSF, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e göreve geldiğinde  gazetecilerin korunması için acilen özel temsilci ataması çağrısında bulundu.

Geçen yıl 101 gazeteci, görev yaparken öldürülmüştü.