Ekonomi
31 Mayıs 2022 10:27 Son Güncelleme: 31 Mayıs 2022 10:28

AB'nin ambargosu petrol fiyatlarını vurdu! Akaryakıta büyük zam yolda…

ABD'nin, Rusya'ya yönelik petrol ambargosu uygulama kararı ve Çin'de Kovıd-19 salgın önlemlerinin genişletilmesi petrol fiyatlarını harekete geçirdi. Brent petrol 123 dolara yaklaşırken ABD ham petrolü ise 118 doları gördü. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yaşanan artışın Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına büyük oranda yansıması bekleniyor.

ABD'nin, şubat ayından bu yana Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yönelik petrol ambargosu uygulama kararı ve Çin'de Kovıd-19 salgın önlemlerinin genişletilmesi sonrasında petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent petrol 123 dolara yaklaşırken ABD ham petrolü ise 118 doları gördü.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltma konusunda uzlaştı. 6. yaptırım paketinde Rusya'nın en büyük bankalarından Sberbank'ın para transfer sistemi SWIFT'ten çıkarılmasının ve Rusya devlet televizyonlarının yasaklanmasının da bulunduğunu açıklandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan boru hattıyla sağlanan yüzde 10 oranındaki petrol konusunu ilerleyen günlerde tekrar değerlendireceklerini ifade etti.

AB'nin Rusya'dan petrol ithalatının 3'te 2'sini deniz yoluyla, 3'te 1'inin ise boru hattıyla gerçekleştiğini anımsatan Ursula von der Leyen, Rusya-Belarus sınırı yakınında bulunan Druzhba boru hattının kuzey kısmının Polonya ve Almanya'ya, güney kısmının ise Macaristan ve Slovakya'ya Rus petrolünü aktardığını belirtti.

Von der Leyen, Polonya ve Almanya'nın söz konusu boru hattından petrol ithal etmeyecekleri yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, uygulanacak yaptırımların Rus petrolünün yüzde 90'ını kapsayacağını belirtti.

ÇİN SALGIN ÖNLEMLERİNİ KALDIRIYOR

Petrol piyasasının dikkatle takip ettiği bir diğer konu ise Çin'in 1 Haziran'dan itibaren salgın önlemlerini gevşetmesi. Çin'de salgın önlemlerinin gevşetilmesi ile beraber taksiler de dahil olmak üzere özel araçların yeniden trafiğe çıkmalarına ve insanların düşük riskli alanlara dahil olmalarına izin verilecek.

Şanghay kenti yönetimi resmi WeChat hesabından yaptığı açıklamada, Huangpu nehri ile ayrılan bölgeleri birbirine bağlayan feribot da dahil olmak üzere otobüs ve demiryolu taşımacılığının temel faaliyetlerine 1 Haziran'dan itibaren yeniden başlayacağını duyurarak "Kentimizdeki salgın durumu kontrol altına alındı ve durum iyileşmeye devam ediyor" dedi.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMESİ BEKLENİYOR

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yaşanan artışın Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına büyük oranda yansıması bekleniyor. Ülke genelinde yapılan son 2 zamla birlikte, benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 25 TL’ye, Ankara’da 25,10 TL’ye, İzmir’de 25,11 TL’ye çıkmıştı.