Gündem
14 Ağu 2014 06:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:34

Abdullah Gül sanık mı olacak?

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos’ta sona ermesinin ardından dokunulmazlığı da kalkacak ve kayıp trilyon davasından yargılanmasının da önü açılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresinin 28 Ağustos’ta sona ermesinin ardından ''Kayıp Trilyon'' davası ile karşı karşıya kalacak. Gazeteport'un edindiği bilgiye göre, Dokunulmazlığı sona erecek olan Gül'ün kayıp trilyon davasından yargılanmasının da önü açılacak.

Gül, önce milletvekili 2007’den itibaren de Cumhurbaşkanı seçilince bu davadan yargılanamadı. Ankara Başsavcılığı, Gül ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise kararı kaldırarak Gül’ün yargılanabileceğine hükmetti. Yargıtay ise Gül’ün Cumhurbaşkanlığı süresince yargılanmayacağına hükmederek kararı bozdu.

Ancak Gül için yargı süreci 28 Ağustos’tan sonra yeniden başlayacak. Gül’ün Kayıp Trilyon dosyası Ankara Başsavcılığı’nda bulunuyor. Savcılık, Gül hakkında ''Evrakta sahtecilik'' iddiasıyla iddianame hazırlayıp dava açabilecek. Savcılığın takipsizlik kararı verme ve dosyanın tamamen gündemden kalkması da ihtimal dahilinde bulunuyor.

ERBAKAN CEZA ALDI
Kayıp trilyon davası, Anayasa Mahkemesince kapatılan Refah Partisi’nin 1997’de aldığı bir trilyon liralık hazine yardımını, sahte faturalarla parti kasasına aktardığı gerekçesiyle açılmıştı. Savcılık, Necmettin Erbakan’ın da aralarında bulunduğu 88 partili hakkında “Evrakta sahtecilik” suçu ile dava açtı. Ankara 9. Ağır Mahkemesi de Erbakan'ı 2 yıl 4 ay, 68 parti yöneticini de birer yıl hapis cezasına mahkum etti.

Yargıtay, cezaları onadı ancak yasa değiştirilerek Erbakan'ın ileri yaşı ve sağlık durumu göz önüne alınarak cezası ev hapsine çevrildi. Erbakan, ev hapsinin iki aylık bölümünü 26 Mayıs 2008'den itibaren Balıkesir Altınoluk'taki yazlığında çekti. Daha sonra ise Cumhurbaşkanı Gül kalan cezayı affetti. Kayıp Trilyon davasından bugüne kadar dokunulmazlıkları nedeniyle iki isim yargılanamadı. Abdullah Gül'ün dokunulmazlığı kalkarken, Abdülkadir Aksu halen milletvekili olduğu için yargılanamıyor.