Gündem
12 Tem 2023 08:52 Son Güncelleme: 12 Tem 2023 08:58

Abdulkadir Selvi’den ‘iklim değişiyor’ yorumu! ‘En azından konserlerin iptal edildiği…’

Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin yüzünü bir kez daha Avrupa'ya çevirmesini yorumladı ve "En azından festivallerde sanatçıların konserlerinin iptal edildiği, seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın hapiste tutulmaya devam edildiği bir Türkiye olmaktan çıkarız" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi karşılığında Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde (AB) önünün açılmasını istemesi, dış politikada rotanın bir kez daha Batı'ya çevrildiği anlamına geliyor.

Bu kapsamda hükümetin AB'ye tam üyelik süreci ve vize serbestisi için gerekli olan 72 kriterden geriye kalan 6 kriter konusunda önümüzdeki günlerde yeni adımlar atacağı bildiriliyor.

Bunlar özetle; terörle mücadele mevzuatında değişiklik, yolsuzlukla mücadele için yeni düzenlemeler, AB üyesi ülkeler ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması konusunda AB standartlarında değişiklik yapılması ve ikili geri kabul protokollerinin uygulanmasında AB'nin gündeme getirdiği problemlerin giderilmesi olarak sıralanıyor.

Konu ile ilgili Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise dikkat çeken bir yazı kaleme aldı:

"(...) AB'ye üyelik bizim için o kadar önemli. Ama 50 yıldır AB kapısından bekletildiğimiz de bir gerçek. İsveç'in NATO üyeliği karşısında Türkiye’nin AB’ye tam üye yapılacağını düşünmüyorum. İlişkiler canlanacak. Ama daha da önemlisi...

Türkiye, yönünü Avrupa Birliği'ne çevirdiği zaman, bu özgürlükler açısından Türkiye’yi başka bir iklime taşıyor. Özlediğimiz bir iklime. AB’ye tam üyelik hedefine yürüdüğümüz süreçte Türkiye, Akdeniz havzasında en çok doğrudan yabancı sermaye yatırımını çeken ülke olmuştu.

Türkiye’nin yeniden AB perspektifine kavuşması evin içinde de birtakım düzenlemeler yapmamızı gerektirecek. En azından festivallerde sanatçıların konserlerinin iptal edildiği, seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın hapiste tutulmaya devam edildiği bir Türkiye olmaktan çıkarız. (...)"