Medya
10 Mar 2020 10:15 Son Güncelleme: 10 Mar 2020 10:19

Abdulkadir Selvi'den Ali Babacan'ın partisi için bomba yorum

Ali Babacan'ın yeni partisindeki kurucular listesi Abdullah Gül'le aralarında kopma olduğu imajı verdi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise Ali Babacan'ın kurduğu partiyle ilgili bambaşka bir değerlendirme yaptı.

Ali Babacan dün DEVA Partisini kurmak için İçişleri Bakanlığı’na dilekçesini verdi. Ali Babacan’ın partisinin adının Deva Partisi olacağı iddiaları arasında partinin kadrosu da dün belli oldu.

Abdulkadir Selvi bugünkü köşesinde Babacan’ın partisinin insanlar üzerinde yarattığı imaj üzerine bir değerlendirme yaptı.

Babacan’ın partisi için dağ fare doğurdu ifadesini kullanan Selvi ''Toplum Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı seçtirmek için kurulmuş parti gözüyle bakıyor. O nedenle, yola çıkarken gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklediler’’ dedi.

İŞTE ABDULKADİR SELVİ'NİN O YAZISI

Ha kurdu ha kuracak derken, Ali Babacan sonunda partisini kurdu.Büyük bir beklenti oluşturmalarına rağmen, dağ fare doğurdu. Buna rağmen yeni partinin birkaç açıdan değerlendirilmesi gerekiyor.

Siyasi partiler, toplumsal talepten doğar

1- Siyasi partiler, toplumsal talepten doğar. Partileri eğer millet kurarsa yaşar.Türk siyasetinin 40 yılına damgasını vurmuş olan Süleyman Demirel bir analiz yapmış, “Tek parti yönetimine, milli şefe, jandarma dipçiğine karşı, ‘Yeter söz milletin’ diyecek bir partiye ihtiyaç vardı. Demokrat Parti onun adı oldu. 27 Mayıs’ın zulmüne, Yassıada’daki adaletsizliklere karşı toplumda adalet arayışı söz konusuydu. Adalet Partisi oradan doğdu. 12 Eylül’de milletin zihnini karıştırmışlardı, Doğru yol arayışı vardı. Doğru Yol Partisi oradan doğdu” demişti.

Ali Babacan’ın partisi hangi toplumsal ihtiyaçtan doğdu?

AK Parti kurulduğunda 2001 ekonomik kriziyle dibe vurmuş bir Türkiye vardı. 28 Şubat zulmü nedeniyle adalet arayışının doruğa tırmandığı bir konjonktür oluşmuştu. Toplum, AK Parti’ye bu sorunları çözeceği konusunda güven duydu.Peki Ali Babacan’ın partisi hangi toplumsal ihtiyaçtan doğdu?

PARTİSİNİN LİDERİ KİM OLACAK?

2- Lider: Ali Babacan partisinin lideri kim? Abdullah Gül mü, yoksa Ali Babacan mı? Millet emanetçi siyaseti sevmez. Karşısında lideri görmek ister. Sanıyorum bunun farkına varmış olmalılar ki, Ali Babacan ile Abdullah Gül arasında köprülerin atıldığı söylentileri yaymaya başladılar. Ama inandırıcı olmadı. Yeni partinin üzerinde Abdullah Gül gölgesi olmaması için bunun bir taktik olarak kullanıldığı kanaati oluştu.

VİTRİN VE KADRO

3- Vitrin ve kadro: CHP karşısında DP’yi kuranlar, CHP içinde İnönü’ye karşı dörtlü takrirle bir mücadele başlatmışlardı. Atatürk’ün başbakanı Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan gibi CHP siyasetinde özgül ağırlığı olan isimlerdi. Özal, ANAP’ı kurduğunda arkasında başarılı bir ekonomi yönetimi ve dört eğilimi temsil eden kadrolar vardı. AK Parti kurulduğunda ise Recep Tayyip Erdoğan gibi arkasında bir başarı hikayesi olan, İstanbul’un başarılı bir belediye başkanı ve 28 Şubat’ın mağduru vardı. Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener gibi toplumun tanıdığı isimler vardı. Erdoğan ve arkadaşları bir siyasi mücadelenin içinden geliyorlardı.

GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİNİ YANLIŞ İLİKLEDİLER

Peki Ali Babacan partisi hangi siyasi mücadelenin sonucunda doğdu? Abdullah Gül ve Ali Babacan hangi siyasi mücadele uğruna bedel ödediler? Parti açıklandığında toplumda bir heyecana neden oldu mu? Bir güven oluşturdu mu? Toplum Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı seçtirmek için kurulmuş parti gözüyle bakıyor. O nedenle, yola çıkarken gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklediler.