Medya
11 Eki 2016 08:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:35

Abdülkadir Selvi o planı yazdı: ABD Musul'a PKK ile girmek istiyor!

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Musul operasyonu öncesi ABD'nin Şii güçler ve PKK ile hareket etmek istediğini belirtti.

Irak'ta IŞİD'e yönelik yaklaşan Musul operasyonu öncesi tartışmalar artıyor. Operasyona kimlerin katılacağına ilişkin iddialar sürerken, Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, konuyla ilgili "Türkiye'ye DAEŞ oyunu" başlıklı bir yazı kalema aldı.

Selvi, Türkiye'nin ABD'ye Musul operasyonuna ilişkin teklif sunduğunu ancak ABD'nin operasyonu başka şekilde planladığını yazdı.

"ABD, Sünni Musul’a Şii İranlılarla operasyon yapmayı tercih ediyor. İran’ın güdümündeki KYB kılıfı altında PKK’yı da sokmayı hedefliyorlar" diyen Selvi, "Uzun vadede Irak’ın kuzeyinde Barzani’nin gücünü kırıp, enerji hatlarının güvenliğini PKK’ya teslim etmek istiyorlar. PKK’ya Sincar’da ikinci Kandil’in kurulmasının nedeni bu. Kuzey Irak petrolünün Türkiye’ye akmasından rahatsızlar. Hesap, DAEŞ hesabı değil. Plan, uzun vadeli olarak Suriye’de olduğu gibi Irak’ın kuzeyinde de PKK’ya alan açmak. Hesap enerji hatlarının Barzani’nin kontrolünden çıkarılıp PKK’nın hâkimiyetine girmesi. DAEŞ, ABD’nin kullanışlı bir maymuncuğu. Açmadığı kapı, çizdirmediği harita kalmadı. Şimdi DAEŞ adı altında Türkiye’yi Musul ve Rakka denkleminin dışında tutma oyunu oynanıyor. Musul operasyonundan kaçan DAEŞ nereye gidecek? Ürdün ve Suriye güzergâhından söz ediliyor ama ibre Suriye’den yana. Çünkü DAEŞ, Rakka’da güçlü. Şu ana kadar Rakka’ya yönelik ciddi bir operasyon yapılmadı. DAEŞ, Rakka’dan petrol satmaya devam ediyor. DAEŞ’tan petrol yükleyen tek bir tanker vurulmadı. ABD, DAEŞ’in Irak’la bağını koparıp Suriye’ye hapsetmek istiyor. Suriye’de güçlerini tahkim eden DAEŞ’in kuzeye yönelip Türkiye’ye tehdit olması ise düşünülmüyor. DAEŞ, Suriye’de PYD-YPG’ye bir tehdit oluşturmuyor" ifadelerini kullandı.

Rakka, Dabık, Rai ve El Bab'da da benzer bir durum olduğunu belirten Selvi, Türkiye'nin tekliflerini kabul etmeyen ABD'nin YPG'ye silah desteği verdiğini dile getirdi.

RUSYA FAKTÖRÜ...

Irak’ta İbadi’yi konuşturarak, Suriye’de YPG’yi güçlendirerek, Türkiye’yi denklem dışına itemeyeceklerini ileri süren Selvi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmeleri bu açıdan önemli. Türkiye, Musul ve Rakka denkleminde, Rusya faktörünü yanına alarak yer alıyor. Türkiye, Ortadoğu’da hangi dille konuşulduğunu öğrendi. Ama biraz geç oldu" dedi.

Yazının tamamı için tıklayın...