Medya
23 Ara 2015 11:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

Abdulkadir Selvi bu soruyu yanıtladı: Öcalan ne zaman devreye girecek?

Güneydoğu'da yaşananları ve hendek krizini köşesine taşıyan Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında Abdullah Öcalan'ın ne zaman devreye gireceğini yazdı.

Hendekler ve sokağa çıkma yasakları ile Güneydoğu'da başlayan gerilimi köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde PKK ve Öcalan'la ilgili çok önemli detaylara yer verdi. Selvi, Öcalan'ın birkaç ay içinde devreye gireceğini duyurdu.

Öcalan PKK'yı kurdu ama örgütü Kandil yönetiyor. Ne PKK eski PKK, ne Ortadoğu eski Ortadoğu diyen Selvi, 'Hükümetin, reform sürecini başlatıp, yeni anayasanın düğmesine basmasıyla birlikte iklimin değişmesi bekleniyor. İşte tam bu aşamada Öcalan'ın da devreye girmesi bekleniyor. Daha doğrusu Öcalan'ın ancak bu zemin sağlandıktan sonra devreye girmesinin anlamlı olduğu düşünülüyor.' dedi.

İşte Selvi'nin bugünkü yazısının en dikkat çekici bölüleri...

12 ilçeye ilave olarak 6 yerde daha hendek ve barikat savaşını başlatacaklar. Kandil, 12 ilçede başlatmıştı "Hendek savaşı"nı, şimdilik Cizre, Silopi ve Sur'da sürdürüyor.

ÇOK KRİTİK BİR DÖNEME GİRİYORUZ

Suriye ve Irak'ta çok sinsi bir savaş sürüyor. Irak ve Suriye üzerinden bölge yeniden dizayn ediliyor. PKK'ya ise bir kez daha Türkiye'yi oyalama görevi verildi. Bizim terör girdabına düşmeden süratle buradan çıkmamız lazım. 90'lı yıllarda yine Türkiye'yi terör girdabına soktular. Biz PKK ile mücadele ederken Doğu Bloku dağıldı, dünya yeniden dizayn edildi. Bu kez bizim sınırlarımız yeniden şekillendiriliyor.

Edindiğim izlenim, PKK ciddi bir ölçüde geriletildikten sonra yeniden sivil gündeme dönüleceği yönünde.

Cizre'den top sesleri, Sur'dan şehit haberleri gelirken çözümün Ç'sini söylemek dahi cesaret istiyor. Ancak Ortadoğu etnik ve mezhep savaşlarının kucağına yuvarlanmışken, biz bu savaşı daha ne kadar sürdürebiliriz. Süratle bu yangını söndürüp, reform gündemine dönmeliyiz.
Yıllarca bir yanlışı yaptık.

Teröristle mücadeleyi, terörle mücadele zannettik.

Bunun yanlış olduğunu ilk fark eden Özal oldu. AK Parti döneminde ise, "Çözüm" bir stratejiye dönüştü. Çözüm sürecinde yaptığımız bir yanlış oldu. Devlet çözüme hazırlanırken, PKK'nın sahada yaptıkları karşısında bir gözünü kapattı, gereken tedbirleri almadı. Bundan sonra çözüm olacaksa, iki gözü açık bir çözüm olacak. Eğer çözüm süreci olmasaydı, Kürtler bugün evlerin terk etme pahasına PKK'nın karşısında yer almazdı.

KRİTİK 1 AY DEDİM

 Operasyonlarla kısmı normalleşme sağlandıktan sonra siyaset ve sivil toplum güçlü bir şekilde devreye girmeli.

Ölüm oruçları başta olmak üzere bu tür sıkışık anlarda Öcalan devreye girerdi. Bu kez de Öcalan devreye girecek mi, girse etkili olacak mı sorusu gündeme geldi.

Kandil bir süredir Öcalan'ı, "Onursal başkan" haline getirdi. Kandil, Öcalan'ın, Nevruz'daki "Türkiye topraklarında silah bırakmayı tartışmak üzere PKK kongresi toplansın" çağrısına rağmen savaşı tercih etti. Cemil Bayık, "Silahlı güçlerin çekilmesine Abdullah Öcalan ya da HDP değil, örgütün kendisi karar verecektir" diyerek Öcalan'ı diri diri İmralı'ya gömdü.

Ayrıca, Öcalan PKK'yı kurdu ama örgütü Kandil yönetiyor. Ne PKK eski PKK, ne Ortadoğu eski Ortadoğu.

ÖCALAN DEVREYE GİRECEK Mİ?

Bu soruların yanıtına geçmeden önce, Öcalan, Kandil'in, "Şehir savaşları" stratejisine nasıl bakıyor? "Kandil ve HDP'nin yürüttüğü politikalar doğru değil, çıkmaza girdiler."

 Hendekleri ve barikatları halk benimsemediği için Öcalan, doğru bir strateji olarak görmüyor.
Tek başına Öcalan'ın devreye girmesiyle çözülecek bir sorun değil. Bir ucundan ABD'nin diğer ucundan Rusya'nın tuttuğu, kılavuzluğunu ise İran'ın yaptığı uluslararası bir saldırı ile karşı karşıyayız.

Ayrıca sıcak çatışmaların sürdüğü binlerce askerin katılımı ile operasyonların yapıldığı bir aşamada Öcalan'ın devreye girmesinin anlamlı olmadığı düşünülüyor.

ANKARA'NIN ÇIKIŞ STRATEJİSİ VAR

PKK, şehir savaşlarında ağır bir yenilgi yaşadıktan sonra, siyasi irade güçlü bir şekilde devreye girecek.

STK'lar, kanaat önderleri süreçte yerini alacak.

Hükümetin, reform sürecini başlatıp, yeni anayasanın düğmesine basmasıyla birlikte iklimin değişmesi bekleniyor. İşte tam bu aşamada Öcalan'ın da devreye girmesi bekleniyor. Daha doğrusu Öcalan'ın ancak bu zemin sağlandıktan sonra devreye girmesinin anlamlı olduğu düşünülüyor.

BU KIŞ AĞIR GEÇECEK!

"Öcalan'ın devreye girmesi antibiyotik tedavisi gibi. Antibiyotik tedavisine zamanında başlanılıp, saati geçirilmeden düzenli olarak alınırsa etkili olur."

Birkaç ay içinde ise antibiyotik tedavisine geçilecek.