Gündem
22 Eki 2011 08:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:55

ABD'NİN 9 YILLIK IRAK SAVAŞI BİTİYOR!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Irak'ta kalan tüm Amerikan askerlerinin 31 Aralık tarihine kadar çekileceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, "Daha önceden sözünü verdiğimiz gibi, Irak'taki askerlerimizin geri kalanı yıl sonuna kadar evlerine dönmüş olacak." dedi. 

Obama, yıl sonunda yaklaşık 9 yılın ardından Amerika'nın Irak'taki savaşının sona ermiş olacağını ifade etti.

Açıklamasında, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bugün video konferans yoluyla bir görüşme yaptığını söyleyen Obama, Irak'tan çekilme kararı konusunda Maliki ile mutabık kaldıklarını aktardı. Obama, Maliki'yi Aralık ayında Washington'a davet ettiğini de sözlerine ekledi.

ABD ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya girmekte olduklarını ifade eden Obama, 1 Ocak'tan itibaren, Irak'la ABD arasında Stratejik Çerçeve Anlaşması'na da bağlı kalarak, karşılıklı saygı ve çıkarlara dayanan, egemen ülkeler arasında normal ve eşit bir ortaklık ilişkisi olacağını vurguladı.

Barack Obama'nın bu açıklaması, ABD'nin 2011 yılı ötesinde de Irak'ta bir güç bulundurmaya devam edip etmeyeceğine dair aylardır süren tartışmalara son noktayı koymuş oldu.