Teknoloji
18 Tem 2019 14:43 Son Güncelleme: 18 Tem 2019 14:52

ABD'li senatörden FBI'ya 'yaşlandırma uygulaması' çağrısı

ABD Senatosu azınlık lideri Demokrat Chuck Schumer, FBI (ABD Federal Soruşturma Bürosu) ile Ulusal Ticaret Komisyonu'na (FTC) Rus yapımı FaceApp aplikasyonu hakkında bir ulusal güvenlik ve gizlilik soruşturması başlatılması çağrısında bulundu.

Moscow Times'ın aktardığına göre Schumer'in FTC Başkanı Joe Simons ve FBI Direktörü Christopher Wray'e yazdığı mektupta, "Aplikasyon kişisel fotoğraf ile verilere tam ve geri çevrilemez erişim istiyor. Bu durum milyonlarca ABD vatandaşına ulusal güvenlik ve gizlilik tehditi oluşturabilir" ifadeleri yer aldı.

Demokrat Ulusal Komitesi(DNC), partinin 2020 başkan aday adaylarına aplikasyonun Rusya ile bağları sebebiyle kullanılmaması çağrısında bulundu.  DNC ayrıca seçim kampanyası çalışanlarına aplikasyonu indirdilerse silmelerini söyledi.

'Yaşlılık filtresi' sebebiyle dünya çapında milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanan aplikasyonunun güvenilirliği çeşitli iddialar sebebiyle sorgulanmaya başlamıştı.

Schumer'in iddialarına rağmen BBC'nin aktardığına göre TechCrunch internet sitesi, yaptıkları testlerde uygulamanın bütün fotoğraflara erişiminin olmadığını ortaya çıkardı.

Uygulama sadece tek bir fotoğrafa erişim sağlıyor; fotoğrafı kendi bulut sistemine yükleyerek gerekli değişiklikleri uyguluyor.

Şirket, bu fotoğrafları farklı amaçlarla sisteminde sakladığı iddialarına ise her bir fotoğrafın bulut sisteminden 48 saat içinde silindiğini belirterek cevap verdi. 

FaceApp aplikasyonu St. Petersburg merkezli Wireless Lab tarafından geliştirildi. Wireless Lab'in CEO'sunun 'Rusya'nın Google'ı' olarak bilinen Yandex'te yönetici olduğu biliniyor.